Європарламент назвав “фарсом” та не визнав вибори президента РФ – резолюція

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Європарламент назвав “нелегітимними” президентські вибори в Російській Федерації та на тимчасово окупованих Росією територіях України та засудив їх.

Відповідну резолюцію євродепутати ухвалили на засіданні 25 квітня, інформує пресслужба інституції.

Документ підтримали 493 голосами “за”, 11 були “проти” і 18 “утрималися”.

“Ця фарсова вистава російської влади мала єдину мету – створити видимість виборчої легітимності для Володимира Путіна, його політики невпинних внутрішніх репресій і перш за все для агресивної війни проти України”, – мовиться у повідомленні.

Депутати закликають держави–члени ЄС обмежити відносини з Путіним питаннями, необхідними для регіонального миру, гуманітарними та правозахисними цілями, наприклад, обміном полоненими, поверненням дітей, депортованих з України, або закликами до звільнення політичних в’язнів.

Крім того, парламент висловив жаль, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан “вирішив відступити від ЄС і привітати Володимира Путіна з його фіктивним переобранням”.

Тим часом Євродепутати закликають ЄС продовжувати активно підтримувати незалежні російські організації громадянського суспільства, незалежні ЗМІ, правозахисників, активно взаємодіяти з російською демократичною опозицією та надавати їй підтримку.

Як відомо, 10 квітня 2024 року у Європарламенті відбулися дебати щодо результатів виборів у Росії. Далі парламентарії працювали у комітетах, аби узгодити проєкт резолюції про невизнання Володимира Путіна легітимним президентом.

Резолюції Європарламенту мають насамперед рекомендаційний характер.

Нагадаємо, 15–17 березня в Росії відбулися вибори президента. РФ незаконно провела їх також на тимчасово окупованих Москвою територіях України. 18 березня російська Центральна виборча комісія оголосила, що за результатами голосування Володимир Путін набрав 87,28%.

Центральна виборча комісія Росії повідомила, що за результатами голосування Володимир Путін набрав 87,28%

Незалежні спостерігачі та експерти оцінюють вибори як невільні та неконкурентні. Путін, який керує Росією з 2000 року, балотувався на п’ятий термін. Усім кандидатам від непарламентських партій та самовисуванцям, які збирали підписи, Центральна виборча комісія в реєстрації відмовила.

Напередодні Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич на засіданні другої Чорноморської конференції Міжнародної “Кримської платформи” заявила, що тимчасова окупація Росією Криму стала “кінцем певної ери”, що перетворилася на агресивну війну, яка нині підриває територіальну цілісність Грузії, Молдови та України.

Вона запевнила, що Рада Європи докладатиме всіх зусиль для забезпечення стійкості демократії та верховенства права і безпеки в цьому регіоні на противагу авторитарному режиму Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter