Бойовики змушують в’язнів на Донбасі шити маски з постільної білизни та мити камери без дезінфекторів

Дата: 17 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У місцях несвободи на контрольованих проросійськими бойовиками територіях Донбасу в’язні не мають засобів індивідуального захисту, не отримують якісної медичної допомоги, а адміністрації установ приховують випадки зараження коронавірусом.

Про це розповіли в доповіді щодо впливу COVID-19 на права людини в Україні, яку підготувала Моніторингова місія ООН. 

Макіївська колонія у 2014 році. Фото: Reuters

Через те що монітори місії не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про те, як там намагаються боротися з поширенням коронавірусу, вони отримали неповну. Однак наявні повідомлення вказують на те, що ситуація з ковідом у місцях несвободи в ОРДЛО є незадовільною.

Так, затриманим не надають якісної медичної допомоги та засобів індивідуального захисту. Рідні також не отримують досить інформації про стан здоров’я ув’язнених та про наявність у них ліків.

На окупованій Донеччині, як розповіли у звіті, у деяких установах керівництво вимагало від затриманих та ув’язнених проводити дезінфекції, однак необхідних для цього засобів не видавали. Також із жовтня 6 тисяч в’язнів ізоляторів у так званій “ДНР” не можуть отримувати передачі від рідних та ходити з ними на побачення. Цю заборону запровадили нібито тимчасово для стримання поширення хвороби.

Фото: Слово і Діло

На Луганщині, за даними місії, керівництво слідчих ізоляторів приховувало інформацію про поширення коронавірусу. Хворим людям ставили діагноз “пневмонія” або “гостра респіраторна вірусна інфекція”. Дізналися монітори й про два факти смерті від ковіду працівників Макіївської колонії.  

“Належної медичної допомоги та засобів індивідуального захисту в місцях позбавлення волі немає, і затримані повинні шити маски з постільної білизни”, – розповіли автори доповіді. 

Поганою є й ситуація з коронавірусом у місцях несвободи в окупованому Криму. Ще раніше медики в Сімферополі, Феодосії, Керчі, Кіровському і Ялті розповідали правозахисникам про те, що російська влада занижує офіційну статистику хворих на півострові. За даними Моніторингової місії ООН, карантинні обмеження призвели до зменшення кількості відвідувань в’язнів, зокрема з боку адвокатів та рідних. 

Також у єдиному в Криму СІЗО, що розташоване в Сімферополі, навіть під час пандемії кількість в’язнів у рази перевищувала норму. Офіційно в установі може перебувати лише 747 затриманих, однак, як наголошують у доповіді, їхня середня кількість лише минулого року становила 1164 особи. Нещодавно стало відомо, що в ізоляторі діагностували коронавірус одному з політв’язнів – Білялу Аділову.

“Цибуля та часник – це єдині ліки, доступні затриманим”, – цитують автори звіту слова кримського адвоката про медичну допомогу, доступну для затриманих із симптомами грипу в Сімферопольському СІЗО.

Моніторингова місія ООН також звернула увагу на те, що на контрольованих українським урядом територіях в’язні теж наражаються на небезпеку зараження коронавірусом, адже влада так і не ухвалила програми дострокового звільнення та не передбачила альтернативи затриманню, як це зробили в деяких країнах. 

“Пандемія  посилила вже наявні недоліки в галузі охорони здоров’я в слідчих ізоляторах і виправних колоніях, як-от відсутність спеціалізованої медичної допомоги, включно з послугами охорони сексуального та репродуктивного здоров’я, та нестача психологів. Крім того, через обмеження, пов’язані з COVID-19, затримувалося переведення ув’язнених та затриманих до лікарень”, – наголошують у доповіді. 

Наразі відомо, що у в’язницях та СІЗО на підконтрольній уряду території утримують понад 50 тис. людей

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Через пандемію тюрми випустили в’язнів, зокрема, в США, Ірані та 25 країнах Європи.

Самі в’язні розповідали правозахисникам, що єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм було відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

У квітні в Чернівецькому СІЗО в’язні порізали собі вени, бо боялися хворого на коронавірус сусіда. Також коронавірус виявили в Лук’янівському СІЗО, де моніторинг Офісу Омбудсмана до цього показав нехтування санітарними правилами. 

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter