У політв’язня Аділова в сімферопольському СІЗО діагностували коронавірус – адвокат

Дата: 14 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Біляла Аділова діагностували коронавірус.

 Про це “Кримській солідарності” повідомив адвокат Айдер Азаматов.

Ділял Аділов

Через хворобу кримського татарина не доставили до “суду”, де мали подовжити запобіжний захід. 

“Медики СІЗО підтвердили наявність в Аділова COVID-19, і є документ, що підтверджує це. Є велика ймовірність того, що люди, які з ним контактували – або в суді, або під час слідчих дій, – могли також заразитися. Це насторожує і захисників, і членів його сім’ї. Захисники Аділова повинні вжити всіх необхідних заходів для того, щоб йому змінили запобіжний захід”, – сказав Азаматов. 

Азаматов підкреслив, що подальше перебування Аділова в СІЗО загрожує його життю.

“Він перебуває, я так розумію, на карантині. У яких він умовах, ми прекрасно знаємо: це нелюдські умови в слідчому ізоляторі. Знаходження надалі в умовах слідчого ізолятора прямо ставить під загрозу не тільки здоров’я, а і його життя, життя оточення”, – додав він.

Наразі немає публічних коментарів співробітників сімферопольського СІЗО з приводу коронавірусної хвороби в Аділова. 

Нагадаємо, 27 березня співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. За результатами обшуку затримали 24 громадянина України.

У березні 2020 року правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих у Криму.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 
 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter