Правозахисники закликали українську владу захистити в’язнів від впливу коронавірусу

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Українська Гельсінська спілка з прав людини закликала владу захистити людей, які знаходяться у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. 

Відповідну заяву правозахисники опублікували на власному сайті. 

За даними ВООЗ, на які посилаються правозахисники, у в’язницях рівень захворювання на туберкульоз практично в 100 разів вищий, ніж поширеність серед цивільного населення, а поширеність захворювання на ВІЛ серед ув’язнених сягає 10%.

“До сьогодні немає досліджень впливу вірусу COVID-19 на хворих ВІЛ, навіть тих, хто отримує АРТ. Але саме по собі захворювання на ВІЛ і супутні з ним хвороби, такі як гепатит та туберкульоз,  ставлять осіб з такими захворюваннями в безсумнівну групу ризику. Ув’язнені, хворі на ВІЛ/СНІД та/або туберкульоз, за загальним правилом мають правові підстави бути звільненими від покарання за хворобою. Проте, такі клопотання про звільнення наразі повинні розглядатися судами невідкладно, особливо ретельно та з урахуванням ризиків, що несе пандемія для вразливих груп осіб в місцях несвободи”, – наголошують вони. 

Ще на початку запровадження карантину Міністерство юстиції розробило низку планових заходів, щоб запобігти можливому проникненню коронавірусу в будь-яку з установ, що належать до пенітенціарної системи. Зокрема, в’язням заборонили побачення з рідними, а на прогулянку їх виводять із тими, з ким вони перебувають в одній камері. 

Однак правозахисники вважають, що такі кроки не вирішують проблеми, оскільки без уваги залишились два критичні фактори, а саме:

  • знаходження великої кількості засуджених в групі ризику;
  • відсутність розвиненої інфраструктури для лікування в колоніях.

Задля захисту людей у пенітенціарних установах УГСПЛ пропонує: 

  • розглянути можливість звільнення від покарання ув’язнених, що знаходяться в групі ризику, шляхом подачі до судів відповідних клопотань;
  • розглянути можливість відтермінування виконання вироків на час критичної ситуації з пандемією із звільненням на цей час осіб від відбування покарання в судовому порядку;
  • судам звести до мінімуму кількість рішень про взяття осіб під варту та утриматись від продовження строків тримання громадян під вартою в усіх випадках, в яких це можливо.

У заяві правозахисники нагадали, що в деяких країнах світу, навіть авторитарних, з’явилася практика масового звільнення ув’язнених із метою запобігти їхньому ураженню COVID-19. 

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусу тюрми випускають в’язнів, зокрема, у США та Ірані.

Як відомо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter