В українських в’язницях та СІЗО утримують понад 50 тис. людей

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Станом на 15 вересня 2020 року в Україні в установах Державної кримінально-виконавчої служби утримували майже 51 тис. людей.

Про це з посиланням на дані Мін’юсту повідомили в Раді Європи. 

Ще в січні поточного року у в’язницях та СІЗО перебували майже 53 тис. осіб, але за дев’ять місяців їхня кількість зменшилася на 4%. Згідно з офіційними даними, ув’язнених та засуджених, звільнених через коронавірус, за цей час не було.

“Міністерство юстиції України розробило правовий інструментарій щодо застосування до засуджених амністії та умовно-дострокового звільнення, що, у свою чергу, дозволило б зменшити кількість засуджених в установах виконання покарань у контексті цієї проблематики та тим самим збалансовано мінімізувати ризики щодо можливого поширення коронавірусу в установах. Але самостійно вирішувати це завдання міністерство не може, адже для цього потрібні відповідні зміни до чинного законодавства України та рішення суду щодо кожної окремої справи засудженого відповідно”, – розповіли в Департаменті з питань виконання кримінальних покарань Мін’юсту.

У відомстві також додали, що подавали два законопроєкти, які стосувались амністії, однак обидва зняли з розгляду парламенту у вересні. 

Водночас, як повідомили в Центрі охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, станом на листопад там зареєстрували 443 випадки зараження ковід, більшість з яких (359) зафіксували серед працівників установ. Ще сім випадків виявили серед ув’язнених і 13 – серед засуджених.

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію тюрми випустили в’язнів, зокрема, в США та Ірані.

Однак, як розповідали самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм було відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

У квітні в Чернівецькому СІЗО в’язні порізали собі вени, бо боялися хворого на коронавірус сусіда. Також коронавірус виявили в Лук’янівському СІЗО, де моніторинг Офісу Омбудсмана до цього показав нехтування санітарними правилами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter