В’язні розповіли про боротьбу з коронавірусом в установах: персонал без масок та лекції про миття рук

Дата: 01 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Опитані правозахисниками в’язні українських пенітенціарних установ повідомили, що єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

Про це розповіли в Харківській правозахисній групі. 

Правозахисники поспілкувались із декількома десятками в’язнів з різних установ виконання покарань та дійшли висновку, що ситуація із запровадженням протиепідемічних заходів є трагічною в усій кримінально-виконавчій системі, а не тільки в окремих слідчих ізоляторах чи колоніях. 

“Засуджені скаржилися, що службові особи УВП не використовують захисні маски, рукавички, захисні окуляри. Дезінфекція приміщень, де знаходяться засуджені, не проводиться або проводиться дуже рідко. Температурний скринінг засуджених не здійснюється, як і їх візуальний щоденний огляд чи опитування. Взагалі, аби потрапити на прийом до лікаря із симптомами респіраторної інфекції, треба бути дуже наполегливим. Звісно, ні про які тест-системи мова не йде, навіть у разі виявлення підозрілих симптомів хвороби”, – розповіли правозахисники. 

Опитані розповіли, що в одній з установ також провели лекцію щодо правильного миття рук. 

Активісти вже звернулися до міністра юстиції, Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, президента України й керівництва Державної кримінально-виконавчої служби, щоб вони відреагували на цю ситуацію. 

Нагадаємо, що після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Відомо, що через пандемію коронавірусу тюрми випускають в’язнів, зокрема в США та Ірані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter