У Криму занижують статистику захворюваності на коронавірус – медики правозахисникам

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Система охорони здоров’я окупованого Криму занижує статистику захворюваності на коронавірусну інфекцію. 

Про це вчергове повідомила Кримська правозахисна група, поспілкувавшись із медичними працівниками в Сімферополі, Феодосії, Керчі, Кіровському і Ялті. 

AP Photo / Luca Bruno

Медик розповів, що діагноз “негоспітальна пневмонія” ставлять багатьом “ковідним” хворим, а COVID-19 діагностують лише після того, як Росспоживнагляд зробить тест.

“Тобто позитивний тест на ковід, зроблений у звичайній приватній клініці, Росспоживнагляд не визнає”, – розповів медик. Також він повідомив, що останнім часом помітно зросла смертність від цього захворювання. 

За словами сімферопольського медичного працівника, місць у “ковідних шпиталях” вистачає і апаратів ШВЛ теж досить, але це лише тому, що не всім діагностують COVID-19. Найчастіше ставлять діагноз “пневмонія”, а з таким діагнозом не кладуть у “ковідний шпиталь” до того часу, доки Росспоживнагляд не підтвердить у хворого COVID-19.

Зараз у Сімферопольському районі медики фіксують осередки “ковідних пневмоній” у населених пунктах Фонтани, Ак-Мечеть і Чистеньке. 

Число екіпажів швидкої допомоги не зменшилося, і в середньому в Сімферопольському районі хворі чекають на швидку близько двох-трьох годин з моменту виклику, раніше бували затримування до семи-восьми годин. Такі затримування медик пояснює серед іншого тим, що під час виклику, крім надання допомоги хворому, фельдшер ще має заповнити багато документів для звітності, а це потребує чимало часу.

Крім того, машини швидкої допомоги укомплектовано медичним персоналом не повністю і Мають бути лікар і фельдшер / медсестра. . Приблизно в половині екіпажів працюють лише фельдшер і водій, а лікаря немає, що також ускладнює роботу медиків.

Лікар повідомив, що раніше були поділи екіпажів швидкої допомоги на тих, хто їздить на виклики до хворих з коронавірусом і на звичайні виклики, тепер таких розподілів немає. Водночас, за словами джерела, співробітники швидкої допомоги не отримують “ковідних доплат”.

Медик також стверджує, що швидку допомогу укомплектовано необхідними ліками, а також усім екіпажам видали пульсоксиметри. 

За його оцінкою, “багато медиків хворіють на пневмонію”

“Лікарям роблять ПЛР-тест один раз на два тижні, проте відбір матеріалу проводять хибно й роблять так навмисно, тому що коли в одного лікаря з бригади швидкої допомоги підтверджують COVID-19, то весь екіпаж іде на ізоляцію, а замінити ніким”, – розповів лікар-викривач.

Медпрацівник з Феодосії повідомив КПГ, що в “ковідному шпиталі” бракує місць і люди чекають черги, щоб лягти до лікарні. 

Щодо заниження статистики захворюваності та смертності медик пояснив, що дати точну відповідь на це питання складно, оскільки “ніхто не має доступу до такої статистики”.

“Судячи з того, скільки “ковідних” хворих привозять до шпиталю, зрозуміло, що статистику занижують. Помітно, що “труповозка” постійно мотається до ковідного шпиталю. Тобто смертність зросла. Але точно лише в морзі знають, наскільки збільшилася смертність. Утім, ніхто не скаже. Про це заборонено говорити”, – повідомив медпрацівник.

За його інформацією, кисню в шпиталі для тих, хто госпіталізований, вистачає. Сумки в швидкій укомплектовано необхідним, проблем з цим немає. Утім, в аптеках немає багатьох ліків, зокрема антибіотиків. 

Він повідомив, що у Феодосії на чотири бригади за добу в середньому 80 викликів. Це дуже багато. У бригаді швидкої один фельдшер і водій. Лікарів дуже мало, у Феодосії, приміром, у швидкій лишилося тільки чотири лікарі. Серед медиків дуже багато хворих – як на швидкій, так і в лікарні. Щодо летальних випадків серед медиків, то відомо, що у вересні терапевтка з поліклініки померла. 

“Ковідні” сплачують повністю, проте в жовтні не було регіональних виплат.

Співробітник швидкої допомоги із смт Кіровське розповів, що в його селищі на “ковідні виклики” виїжджає окрема бригада. На день приблизно 40 викликів. Люди з ранку чекають у черзі. Як-от, хворий, його знайомий, у якого КТ засвідчило 50% ураження легень, не міг протягом усього дня дочекатися лікаря. Він цілу годину телефонував усім лікарям, щоб домовитися про госпіталізацію. 

Медик з Кіровського також повідомив КПГ, що в нього є знайомі, які давали хабар у 70 тисяч рублів на госпіталізацію хворого до сімферопольської міської лікарні №7. Інші знайомі буцімто платили за це 100 тисяч.

Ліки в Кіровському районі проти пневмонії є. 

У Керчі від COVID-19 в листопаді 2020 року померли щонайменше два лікарі, це терапевтка Валентина Бєляєва й в.о. головного лікаря ДБУОЗ РК “Керченська міська лікарня № 3” Людмила Чернявська. Невдовзі від цієї хвороби помер і її 37-річний син.

Окупаційна влада півострова не оприлюднила цієї інформації, хоча про смерть медиків писали керченські ЗМІ. 

Також відомо, що в Ялті від COVID-19 помер принаймні один медичний працівник станції швидкої допомоги.

Окупаційна влада повідомляє, що за минулу добу в Криму зареєстрували 274 випадки коронавірусної інфекції, зокрема 30 із безсимптомним перебігом захворювання. 

Загалом на півострові інфікувалися щонайменше 21 270 людей, одужали 16 540, а померли 450 осіб. 

Нагадаємо, Кримська правозахисна група неодноразово стверджувала, що Росія спеціально занижує кількість померлих від коронавірусу.
 
Стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter