Окупаційна влада в Криму занижує кількість смертей від коронавірусу – правозахисники

Дата: 26 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Незалежні одне від одного джерела в окупованому Криму повідомили в жовтні Кримській правозахисній групі (КПГ) про негласне розпорядження приховувати реальну кількість людей, які померли від коронавірусної інфекції на півострові.

Про це повідомляють кримські правозахисники на своєму сайті. 

Перше джерело – співробітник одного з кримських моргів, який повідомив, що до його місця роботи щодня надходять один або двоє померлих від коронавірусу. Утім, причину смерті в документах зазначають іншу.

Інформацію про те, що офіційна статистика смертей від коронавірусної інфекції є заниженою, підтверджує також і медичний працівник однієї з лікарень в іншому місті. Число померлих пацієнтів, за його словами, постійно збільшується, але причиною смерті в документах називають одну із супутніх хвороб пацієнта без вказівки на COVID-19.

Окрім того, Кримська правозахисна група зібрала відомості, що доводять цілеспрямоване заниження окупаційною владою публічної статистики смертності від COVID-19.

Повідомляти про померлих від хвороби де-факто влада на півострові почала з 30 квітня. За період із 30 квітня до 7 липня в мережі інтернет на підконтрольних російській владі ресурсах опублікували повідомлення про 31 смерть від коронавірусу (без урахування Севастополя).

Проте 8 липня очільник незаконного “міністерства охорони здоров’я Криму” Ігор Чемоданов сповістив про зміни в системі обліку померлих від коронавірусної інфекції, і кримська влада заявила про 12 смертей від COVID-19.  

З цього дня на офіційних сторінках окупаційної влади в Криму стала з’являтися інша статистика зі значно заниженими показниками смертності від COVID-19. Унаслідок такої маніпуляції число померлих було зменшено на 19 осіб лише в офіційно оприлюдненій статистиці.

“З огляду на нову інформацію про непублічні накази приховувати справжню кількість смертей можна говорити про те, що окупаційна влада має намір і надалі занижувати статистику смертності. Зменшена статистика смертності від COVID-19 – один із прикладів того, як РФ не дотримується своїх міжнародних зобов’язань щодо захисту цивільного населення від пандемії, не забезпечуючи на півострові необхідну діяльність медичних і санітарних установ”, – мовиться в повідомленні правозахисників.

КПГ вказує, що РФ має вдатися до профілактичних і превентивних дій, які необхідні для боротьби з поширенням хвороби. Але замість цього приховує від населення і міжнародних організацій реальну статистику захворюваності та смертності, зокрема проводить без використання засобів індивідуального захисту масові заходи для мілітаризації цивільного населення, долучаючи й дітей, ігнорує рекомендації ВООЗ і Ради Європи щодо захисту людей у місцях неволі від коронавірусу.

Читайте також: Цитати фокусників, Путін та астрологія: як розповідають кримські медіа про коронавірус

Кримська правозахисна група наголошує, що дії РФ необхідно належно оцінити й вжити заходів тиску на Кремль для захисту кримчан в умовах пандемії.

Повідомляється, що правозахисники КПГ підготували пропозиції до нового тексту резолюції Генеральної Асамблеї ООН “Становище у сфері людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна”, що стосуються відповідальності РФ як держави-окупанта в умовах пандемії.

Правозахисники пропонують у резолюції 2020 року заявити про відсутність ефективних дій щодо запобігання поширенню коронавірусу в автономії й закликати Російську Федерацію як державу-окупанта вжити ефективних превентивних заходів, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19, зокрема в кримських в’язницях і слідчих ізоляторах.

Напередодні ZMINA повідомляла про стурбованість Представництва президента України в Автономній Республіці Крим критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася в Криму через поширення коронавірусної інфекції.

За 24 жовтня в Криму підтвердили 318 нових випадків захворювання на коронавірус, повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на так зване міністерство охорони здоров’я Криму. З них 63 – в Севастополі і 255 – в АР Крим. Одна людина померла від цієї хвороби.

Усього з початку пандемії в Криму заявляють про 10 225 випадків захворювання на нову коронавірусну інфекцію (1976 – у Севастополі й 8249 – в АР Крим). Загалом з початку пандемії повідомлялося про 190 смертельних випадків, спричинених цим захворюванням.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter