Окупанти в Криму не забезпечили заходів захисту від COVID-19 на військових парадах – КПГ

Дата: 24 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада не забезпечила заходів захисту від COVID-19 у кримських містах 24 червня 2020 року під час парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні.

Такі результати моніторингу Кримської правозахисної групи (КПГ).

Повідомляється, що в Севастополі парад пройшов центральним міським кільцем, зокрема на площі Нахімова. Подивитися захід прийшло багато людей без захисних медичних масок. Водночас де-факто влада півострова не організувала дотримання необхідної дистанції. 

У Керчі військовий парад відбувся на вулиці Кірова і на площі ім. Леніна. Місце проведення параду було оточено Росгвардією та поліцією.

Людей пропускали через рамки металодетекторів, спочатку в тих, хто прийшов, перевіряли наявність масок. Тим, у кого не було масок, їх видавали безкоштовно. Однак коли маски закінчилися, пропускали всіх підряд. Між відвідувачами параду не була дотримана дистанція: глядачі юрмилися біля огорожі дороги, якою проїжджала російська військова техніка.

У Сімферополі деяким глядачам вимірювали температуру і роздавали захисні маски, однак багато з них не вдягали їх та не дотримувалися дистанції.

Повідомляється, що напередодні параду, 18, 20 і 22 червня, в кримських містах відбулися репетиції, на яких були присутні місцеві жителі. Багато з них також були без масок і не дотримувалися дистанції.

Нагадаємо, що цьогоріч Росія перенесла традиційний на 9 травня парад перемоги як на своїй, так і на тимчасово окупованій території України. Пізніше президент Росії Володимир Путін переніс парад на 24 червня.

Так званий “глава” окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов спочатку вирішив не проводити 24 червня військового параду в Сімферополі. Указом від 17 березня він заборонив проведення дитячих, спортивних, культурних, видовищних, публічних та інших масових заходів через COVID-19. Однак 22 червня Аксьонов вніс зміни до цього документа. У них ідеться, що заборона масових заходів “не поширюється на проведення 24 червня 2020 року заходів, присвячених 75-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років у місті Сімферополі та місті-герої Керчі”.

Кримська правозахисна група нагадує, що ситуація з поширенням COVID-19 у Криму погіршується і підконтрольний Москві Росспоживнагляд досі не рекомендує людям знімати маски та рукавички на вулиці.

Раніше голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник закликала кримчан не відвідувати військового параду. Вона переконана, що такі заходи в Криму підвищують ризик виникнення нового спалаху COVID-19.

На її переконання, якщо після параду кількість тих, хто заразився, серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю де-факто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Вона вважає, що паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політиці мілітаризації Криму.

Експерти КПГ розглядають проведення військових парадів під час пандемії COVID-19 у Криму як порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, стаття 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує РФ за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечувати й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я і громадську гігієну на окупованій території Криму, що охоплює також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter