Військовий парад у Криму сприятиме поширенню COVID-19 – правозахисниця

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Проведення 24 червня військового параду в Криму підвищує ризик нового спалаху коронавірусу.

Таке переконання в ефірі програми “Окупація без купюр” на “Кримських новинах” висловила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Вона зауважила, що ВООЗ рекомендує не проводити масових акцій.

“Безумовно, люди можуть заразитися під час параду. Це збільшує ризик нового спалаху коронавірусу в Криму”, – сказала вона і закликала кримчан не відвідувати парадів.

Ольга Скрипник побоюється, що, навіть якщо і відбудеться нове масове зараження кримчан, підконтрольна Кремлю де-дефакто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет такої тоталітарної системи, яка існує в Росії.

Водночас вона нагадала, що статистика поширення COVID-19 в окупованому Криму не відповідає дійсності. За її словами, кримським лікарям давали вказівки не вносити до офіційної статистики людей із симптомами коронавірусу. З цієї причини дані щодо пандемії на півострові занижені.

“До кінця квітня в Криму неможливо було здати тест на COVID-19, лише з травня там можна було провести тест”, – сказала правозахисниця.

Вона вважає, що через заниження статистики багато кримчан нехтують дотриманням масочного режиму, який запровадили на півострові тільки в середині травня.

Правозахисниця зазначила, що до Криму продовжують прибувати літаки з Москви, а російська столиця – лідер за кількістю інфікованих у Росії: їх більше, ніж у всій Україні.

Кримська правозахисна група нагадує, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія – держава-окупант. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Нагадаємо, так званий “глава Криму” Сергій Аксьонов 16 червня заявив, що 24 червня в Сімферополі відбудеться військовий парад до 75-річчя закінчення Другої світової війни. Окрім цього, паради планують провести також у Севастополі та Керчі. Вранці того ж дня він повідомляв, що цей захід не проводитимуть.

Як відомо, запланований на 9 травня парад перемоги та інші пам’ятні заходи цьогоріч скасували через пандемію. За повідомленнями ЗМІ, на репетиціях параду сотні військових захворіли на COVID-19.

Раніше Кримська правозахисна група дала охочим поїхати в червні до Криму поради для подорожі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter