Правозахисники дали поради охочим поїхати в червні до Криму

Дата: 17 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Громадянам України, що подорожують, необхідно враховувати, що на контрольованих Росією КПВВ діють обмеження, запроваджені окупаційною владою, та не забувати, що ніхто на окупованій території не застрахований від брутальних порушень прав людини.

Про це йдеться в матеріалі Кримської правозахисної групи (КПГ). 

У правозахисній організації нагадали, що з 14 червня українські КПВВ з Кримом відновили свою роботу, що означає скасування дії попередніх обмежень перетину контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Це рішення ухвалено урядом України 12 червня. Однак обмеження лишаються на контрольованих окупаційною владою КПВВ. 

Російські прикордонники розглядають українців, які не мають паспорта громадянина РФ, виданого окупаційною владою в Криму з порушенням міжнародних норм і норм законодавства України в межах нав’язаного російського громадянства, як “іноземців”. Для такої категорії українців Росія обмежила в’їзд до Криму.

Наразі перетнути “російські” КПВВ можуть громадяни з українським паспортом, лише якщо вони члени родини і Подружжя, батьки, діти, усиновителі, усиновлені., опікуни й піклувальники громадян РФ, зокрема й тих кримчан, які мають “автоматичний” російський паспорт. Ступінь спорідненості подорожнім потрібно буде підтвердити документами.

Водночас правозахисники відзначають суперечливість нормативних актів російського уряду, адже вони й дозволяють “іноземцям” (цього разу громадянам України без нав’язаного російського паспорта) одноразово в’їхати в Крим до хворих близьких родичів, які потребують догляду і Подружжю, батькам, дітям, усиновителям, усиновленим., опікунам і піклувальникам за умови надання документів, що засвідчують їхню особу, документів (копій документів) медичного закладу, що підтверджують стан тих, хто потребує піклування, та копії документа, що засвідчує ступінь спорідненості.

До Криму також без нав’язаного російського паспорта можна в’їхати українцям, які планують там лікуватися. Для цього їм потрібно показати російським прикордонникам “документи або копії документів, надані медичним закладом, що засвідчують запрошення на лікування із зазначенням часу проведення лікування, чи документів (копій документів), оформлених Міністерством охорони здоров’я Росії”.

Правозахисники телефонували на кримські гарячі лінії і зазначають, що роз’яснення з цих питань від російських прикордонників отримати вкрай складно. З 10 номерів зателефонувати було можливо лише на один.

Громадяни України, які подорожують, зобов’язані будуть пройти 14-денну обсервацію. Обсерватори на півострові організовано зазвичай на базі окремих установ: у санаторіях, базах відпочинку тощо.

З 15 червня до обсерваторів спрямовують усіх прибулих з підконтрольної Україні території, незалежно від наявності “кримської прописки”. Люди, які перебували в обсерваторах, часто нарікають на низьку якість харчування та умови проживання.

У КГП також зазначають, що з 15 червня окупаційна влада дозволила розміщати в готелях і пансіонатах лише тих, хто зареєстрований за місцем проживання в Криму. Тобто українці без “кримської прописки” не зможуть оселитися в санаторно-курортних установах.

Правозахисники просять подорожніх насамперед зважати на те, що Крим – окупована територія, де порушення прав людини системні, а справедливе правосуддя відсутнє.

Російська влада продовжує позбавляти людей волі через політичні мотиви, фабрикуючи кримінальні справи. За даними Кримської правозахисної групи, 94 особи зараз перебувають у місцях несвободи в межах таких справ. Ймовірність стати жертвою такого переслідування є напрочуд високою для політичних і громадських діячів України, військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів, правозахисників, журналістів. Окрім того, коли ви перетинаєте російські КПВВ, ФСБ РФ у змозі отримати доступ до вашої особистої інформації. Як захистити таку інформацію, ви можете дізнатися з наших рекомендацій

Кримська правозахисна група

За офіційною інформацією окупаційної влади, станом на 16 червня було зареєстровано 748 випадків інфікування COVID-19 у Криму і 561 – в АР Крим і 187 – у Севастополі.. 20 людей з цього числа хворих померли.

Утім, правозахисники не впевнені, що ці дані віддзеркалюють реальну ситуацію з поширенням COVID-19 у Криму. Кримська правозахисна група наголошує, що після переходу до поетапного виходу з карантину офіційні цифри про інфікованих COVID-19 й чисельність смертей від цієї хвороби занижуються. Це роблять для того, щоб надалі знімати обмеження.

Крім того, щодня до Криму прибувають авіарейси з РФ, найбільше з Москви – регіону Росії з найвищим числом підтверджених випадків COVID-19. Повідомляється, що, до прикладу, 15 червня на півострів із Москви залетіли 22 літаки з пасажирами. Кримська правозахисна група наголошує, що це істотно збільшує ризики інфікування COVID-19 на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter