МЗС нагадало, що не визнає примусового видавання російських паспортів у Криму

Дата: 16 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Примусова російська паспортизація, нав’язана українським громадянам в окупованому Криму у 2014 році, не визнається Україною і не є підставою для втрати українського громадянства.

Відповідна заява з’явилася на сайті українського МЗС.

У відомстві зазначили, що останніми днями в інформаційному просторі спостерігається штучна дискредитаційна кампанія щодо російських паспортів, отриманих кримчанами після окупації півострова. Кампанія, вочевидь, розпочалася після того, як лауреат Премії імені Гонгадзе та журналіст Павло Казарін розповів, що отримав російський паспорт 2014 року. 

У МЗС нагадали, що примусова паспортизація – це елемент репресивної політики Росії щодо українців, які змушені жити в умовах окупації.

“Нав’язана паспортизація є також елементом системного тиску російської окупаційної адміністрації на громадян України, заздалегідь спланованим і цинічно реалізованим. Громадяни України, що мешкають в АР Крим та м. Севастополь, фактично були позбавлені права вибору. Можливості відмови від російського громадянства були жорстко обмежені шляхом визначення недостатньої кількості відповідних центрів і занадто коротких термінів прийому заяв про відмову. Крім того, у разі відмови мешканців Криму від отримання російських паспортів штучно обмежувалися їхні права на працевлаштування, медичний захист, соціальну і пенсійну допомогу. Відсутність російського паспорта могла також стати причиною примусової депортації та заборони в’їзду на територію АРК та Севастополя”, – йдеться в повідомленні відомства. 

Відмова від російського паспорта створювала також ризик переслідування проукраїнських активістів, зокрема журналістів, з боку окупаційної влади. МЗС наголосило, що нещодавнє підписання Володимиром Путіним указу щодо позбавлення українських громадян можливості володіння землею в тимчасово окупованому Криму – черговий крок до нав’язування російського громадянства та грубого порушення міжнародного права.  

Нагадаємо, що Росія незаконно роздає свої паспорти не тільки в Криму, але й на окупованому Донбасі. Наприкінці квітня минулого року президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене надання громадянства мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей. Згодом вийшов і указ про можливість отримання російського громадянства в спрощеному порядку для жителів підконтрольної Україні частини Донбасу.
 
За даними Офісу генпрокурора, за цей час бойовики з так званих “Л/ДНР”, імовірно, встигли незаконно видати на окупованих територіях Донбасу 500 тисяч паспортів. Правоохоронці навіть відкрили кримінальне провадження через примусову паспортизацію українців на окупованій території Луганської області.
 
Про тиск на власників українських паспортів на окупованих територіях уже повідомляли активісти та журналісти. Так, жителі окупованого Донецька ще на початку січня розповідали про облави проросійських бойовиків. Людей, за словами місцевих жителів, ловлять на вулицях, відвозять до так званих правоохоронців, щоб узяти відбитки пальців та перевірити телефони.
 
Окрім паспортів, бойовики також вимагають, щоб жителі так званої “ДНР” реєстрували автомобільні номери зразка невизнаної республіки. Машини на українських номерах нібито зупиняють, штрафують і відвозять евакуатором. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter