Окупаційна влада в Криму навмисно занижує кількість хворих на коронавірус – КПГ

Дата: 07 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму навмисно занижує дані про кількість випадків зараження COVID-19 і число смертей від захворювання для подальшого зняття обмежень. 

Таких висновків дійшла Кримська правозахисна група (КПГ) на підставі результатів свого моніторингу. 

Правозахисники занепокоєні тим, що на півострові не припинено сполучення з російськими регіонами. Це, на їхнє переконання, створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції. На фото громадяни РФ у Криму під час карантину. Фото із соцмереж

За останню добу на півострові виявили 14 нових випадків COVID-19. В 11 з 14 заражених захворювання має безсимптомний перебіг.

Повідомляється, що в Севастополі виявлено два нові випадки захворювання на COVID-19. За інформацією сайту окупаційного уряду міста, інфіковані люди контактували з раніше хворими.

Усього з початку року в Севастополі на коронавірусну інфекцію захворіло 176 осіб, троє померли. На решті півострова – 438 випадків, 14 людей померли.

Загалом на Кримському півострові з початку пандемії зареєстровано 614 випадків COVID-19, 17 хворих померли.

Напередодні кримські правозахисники висловлювали занепокоєння тим, що окупаційна влада не припинила авіасполучення з російськими регіонами. Також не перекрито проїзду через Кримський міст. На їхнє переконання, це створює додаткові ризики поширення коронавірусної інфекції. 

Кримська правозахисна група нагадує, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія – держава-окупант. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19, розробити план поетапного відновлення роботи українських КПВВ з урахуванням потреб різних категорій населення та необхідності організації транспортного сполучення між КПВВ й основними населеними пунктами з дотриманням протиепідемічних норм. Також уряд просять моніторити ситуацію з поширенням COVID-19 у Криму доступними методами, включно з інформацією правозахисних організацій України.

Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, правозахисники рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter