Правозахисники розповіли, як окупанти в Криму борються з коронавірусом

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Росія продовжує занижувати дані про смертність через ускладнення від COVID-19.

На цю проблему звертає увагу Кримська правозахисна група (КПГ) у своєму моніторинговому звіті з реагування на коронавірусну пандемію в Криму за 4–17 травня 2020 року. 

Так, до прикладу, 18 травня Російська Федерація повідомляла про чотири смерті (дві – в АР Крим, дві – у Севастополі) на своїх офіційних сторінках, але, за повідомленням де-факто влади 18 травня, смертельних випадків 11 (дев’ять – в АР Крим, два – у Севастополі).

Інформація, отримана від кількох медичних установ, засвідчує, що в офіційній статистиці кількість смертельних випадків занижується, тому що нерідко, попри наявність COVID-19, причиною смерті вказують негоспітальну пневмонію і Захворювання, що розвивалося поза медичною установою., а не ускладнення, спровоковані COVID-19. Таким чином, COVID-19 не фігурує у висновку про смерть, відповідно, випадок не долучається до статистики.

Повідомляється, що окупаційна влада доставила до Севастополя десять апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) від Уральського приладобудівного заводу для нового модульного корпусу інфекційної лікарні. Утім, у лікарні повідомили, що обладнання несправне й відмовилися ним користуватися.

Окрім цього, ігноруючи рекомендації міжнародних організацій з питань запобігання спалаху COVID-19 у місцях несвободи, де-факто влада Криму зберігає практику застосування запобіжних заходів у формі взяття під варту. Через це СІЗО Сімферополя залишається переповненим.

Так, до прикладу, Апеляційний військовий суд міського округу Власіха Московської області відхилив скаргу захисту українського активіста Олега Приходька на рішення щодо продовження йому терміну утримання під вартою. Так званий “Верховний суд” Криму також відхилив скаргу захисту Рустема Шейхалієва й залишив його під вартою до 15 червня 2020 року.

Також в’язні не отримують засобів індивідуального захисту, а заборона не передання харчових продуктів та ліків у колоніях призводить до ускладнень стану здоров’я ув’язнених.

У СІЗО Ростова-на-Дону утримується щонайменше 14 кримчан, які позбавлені волі в межах політично вмотивованих кримінальних справ. У відповідь на адвокатський запит про забезпеченість Сервера Мустафаєва засобами індивідуального захисту під час етапування його на судові засідання начальник медичної частини СІЗО А. Пачганов повідомив, що засоби захисту в’язні мають придбати самостійно в магазинах ФГУП “Калуське” ФСВП РФ. Проте, як повідомляють правозахисники, купити такі засоби в цих магазинах украй складно, тому що кількість товару обмежена, а ціни істотно завищені, порівнюючи з ринковими.

Кримська правозахисна група повідомляє, що діяльність туристичного бізнесу заборонена на півострові, втім деякі готелі та пансіонати продовжують надавати послуги, заселяючи туристів. Так, до прикладу, співробітники так званого “Управління Федеральної податкової служби РФ” виявили 500 об’єктів розміщення туристів, які продовжують працювати, незважаючи на заборону діяльності. Деякі власники мініготелів і пансіонатів повідомили КПГ, що змушені вдаватися до таких заходів, тому що не мають інших джерел прибутку для утримання родини.

Де-факто влада півострова не зупинила пасажиропотік з Росії, попри значну кількість хворих у цій країні

Де-факто влада регулярно перевіряє туристичні об’єкти на півострові – гостьові будинки й мініготелі – на предмет розміщення туристів. Найчастіше представники де-факто влади телефонують, видаючи себе за туристів. У разі згоди забронювати номер або розмістити такого “туриста” після проведення “контрольної закупівлі” співробітники поліції складали адмінпротокол за статтею 20.6.1 щодо власника бізнесу.

Правозахисники занепокоєні щоденними авіарейсами з Москви, регіону РФ з найбільшою кількістю підтверджених випадків COVID-19. Це, на їхнє переконання, сприяє поширенню COVID-19 на півострові.

Із 12 травня використання масок у громадських місцях і крамницях є обов’язковим. Однак моніторинг магазинів продовольчих і непродовольчих товарів у п’яти містах Криму засвідчив, що зазвичай маски використовують співробітники магазину, а покупці нерідко ігнорують цю вимогу.

Обробка ринку м. Білогірськ, Крим, Україна

У Криму населені пункти патрулює воєнізована організація Росгвардія з використанням гвинтокрилів. У такий спосіб де-факто влада виявляла місця відпочинку місцевих мешканців.

Кількість патрулів, які стежать за дотриманням “режиму самоізоляції” в Криму, було збільшено з допомогою 150 членів парамілітарних формувань “козаків” у Керчі, Феодосії, Ялті, Алушті, Євпаторії та Сімферополі.

6 травня авіація Чорноморського флоту РФ провела над Севастополем репетицію повітряного параду, присвяченого 75-й річниці Перемоги.  Цього ж дня репетицію параду також провели над Керчю. 9 травня авіапаради відбулися в Керчі та Феодосії.

Де-факто влада розпочала поетапний вихід з “карантину” й скасувала низку обмежень, але, як зауважують у КПГ, зберігається зростання захворюваності на COVID-19.

Кримська правозахисна група нагадує, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія – держава-окупант. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19, розробити план поетапного відновлення роботи українських КПВВ з урахуванням потреб різних категорій населення та необхідності організації транспортного сполучення між КПВВ й основними населеними пунктами з дотриманням протиепідемічних норм. Також уряд просять моніторити ситуацію з поширенням COVID-19 у Криму доступними методами, включно з інформацією правозахисних організацій України.

Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, правозахисники рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Нагадаємо, за минулу добу в Криму виявили вісім нових випадків зараження коронавірусною інфекцією. За словами так званого “заступника голови управління Роспотребнадзору в Криму та Севастополі” Дмитра Крутикова, нові випадки зараження виявили в Ялті, Алушті, Сакському районі й Сімферополі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter