Окупанти продовжили арешти 18 кримчанам у “справі Хізб ут-Тахрір”

Дата: 25 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Суди в Росії та в анексованому Криму продовжили термін утримання під вартою 18-ом фігурантам другої сімферопольської “справи Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє “Крим реалії” з посиланням на громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Відповідно до рішення Ростовського обласного суду, Руслан Сулейманов, Асан Яніков, Сейран Муртаза, Іззет Абдуллаєв, Ерфан Османов, Сеітвелі Сейтабдієв, Алім Алімов і Акім Бекіров перебуватимуть у слідчому ізоляторі до 14 червня.

Руслан Сулейманов під час засідання заявив, що арешт – прямий наслідок його активістської діяльності.

“Тиск на мене відбувається тому, що я є громадським активістом. Так, я був незгодний із тими репресіями, які відбуваються в Криму щодо наших співвітчизників, це факт, який знають всі”, – сказав він.

Разом з тим, Рустем Шейхалієв, Риза Ізета, Сервет Газієв, Яшар Муедінов, Шабан Умеров, Меджит Абдурахманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров, Раїм Айвазов і Ремзі Бекіров, згідно з рішенням “Верховного суду Криму”, перебуватимуть у СІЗО до 15 червня.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, в тому числі активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Всього було затримано 24 активістів за звинуваченням в участі в забороненій у Росії і анексованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний – Раїм Айвазов.

Нагадаємо, що “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі. Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. 

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, занісши організацію до переліку 15 об’єднань, названих “терористичними”. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter