У політв’язня в справі “Хізб ут-Тахрір” Сейтумерова медики виявили пневмонію – адвокатка

Дата: 21 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Осман Сейтумеров хворий на пневмонію. Чоловіка екстрено шпиталізували 20 вересня до медсанчастини слідчого ізолятора.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатку Еміне Авамілєву.

За її даними, заарештованому 28-річному активістові стало зле під час слідчих заходів, які відбувались у будівлі “управління ФСБ” в Сімферополі. Туди Сейтумерова доставили із СІЗО, незважаючи на температуру й очевидні ознаки ускладненого захворювання.

“Обурює той факт, що співробітники СІЗО, не вимірюючи температури, не реагуючи на скарги арештантів СІЗО належним чином, вивозять людей за його межі. У Сейтумерова Османа вчора зранку була висока температура, він скаржився на нездужання, погане самопочуття. В управлінні ФСБ йому стало зле. Після багаторазових звернень старшого брата Османа, Сейтумера Сейтумерова, слідчий змушений був викликати швидку допомогу, швидка допомога констатувала у нього температуру 38,2. Зробили, цілком імовірно, жарознижувальний, знеболювальний укол. І в підсумку відправили його разом зі слідчим назад у СІЗО. Там вирішили розмістити мого довірителя в медсанчастині на кілька днів”, – повідомила Авамілєва.

Співробітник швидкої допомоги діагностував у політв’язня нижньочасткову правобічну пневмонію. Захисниця повідомила, що “заарештованому активісту надається мінімальна медична допомога, а також передано перелік ліків, які завтра необхідно надати в медсанчастину СІЗО”.

“Захист має намір звертатися до прокуратури, прокурора з нагляду і, звичайно ж, у Роспотребнагляд з приводу надання медичної допомоги тим особам, яких тримають у СІЗО”, – повідомила адвокатка.

Нагадаємо, моніторинг Кримської правозахисної групи засвідчив, що Росія проігнорувала всі міжнародні рекомендації з протидії коронавірусній інфекції в місцях несвободи. 

“Вона не забезпечила необхідними засобами проти коронавірусу в слідчих ізоляторах та колоніях. Єдине – ми фіксували, що людям видавали медичні маски, коли їх етапували до залів суду. В інших випадках, навіть коли в місцях несвободи фіксували випадки COVID-19, люди не отримали відповідних засобів. Так само їм не надавали медичної допомоги. Максимум, що вони могли отримати, – вимірювання температури тіла та переведення до карантинної камери. Утім, навіть у карантинних камерах вони не отримували ані масок, ані дезінфекторів”, – сказала голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник під час онлайн-конференції “Політичні переслідування Кремля в період COVID-19”.

Окрім цього, Росія проігнорувала рекомендації Ради Європи про заміну запобіжних заходів – домашній арешт для підсудних або підписку про невиїзд із населеного пункту.  

“Із 17 березня, коли окупаційна влада Криму оголосила карантин, “суди” ухвалили 96 рішень про продовження тримання під вартою або взяття під варту. Вони стосувалися 60 громадян України, яких переслідують з політичних мотивів. 54 рішення ухвалили “суди” в Криму, а 42 – суди на території Російської Федерації. Навіть сам начальник Федеральної служби виконання покарань підтвердив переповненість Сімферопольського СІЗО, однак усе одно людей продовжили тримати”, – сказала вона.   

За даними коаліції громадських організацій, які опікуються звільненням політв’язнів, Росія незаконно утримує щонайменше 99 громадян України. 76 із них – кримські татари. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter