Цитати фокусників, Путін та астрологія: як розповідають кримські медіа про коронавірус

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кримські ЗМІ висвітлювали ситуацію з пандемією COVID-19 на півострові, здебільшого використовуючи дані окупаційної влади та з порушенням журналістських стандартів.

Таких висновків дійшла Кримська правозахисна група (КПГ), проаналізувавши публікації з квітня до червня 2020 року включно 15 інтернет-сторінок.

Усього у звітний період на цих сторінках за допомогою пошукової системи Google знайдено 752 публікації. У 93% із них згадуються або цитуються представники російської або підконтрольної їй кримської де-факто влади без альтернативних думок. Правозахисники також не зафіксували жодного критичного матеріалу серед обраних для моніторингу.

Повідомляється, що за перший тиждень квітня на цих сторінках знайшли 276 статей. З них у 250 матеріалах ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов’язані з пандемією, що становить 90,5% загальної кількості публікацій на цю тему.

За перший тиждень травня на цих сайтах опубліковано 253 статті щодо вибраних ключових запитів. З них у 245 публікаціях ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов’язані з пандемією, що становить 96,8% загальної кількості публікацій на зазначену тему.

За перший тиждень червня на цих сайтах опубліковано 223 статті, у 211 з яких ішлося про дії російської або окупаційної влади, пов’язані з пандемією, що становить 94,6% загальної кількості публікацій з цієї теми.

Президент РФ Володимир Путін згадується щонайменше в 41 з цих публікацій, “глава” Криму Аксьонов – у 130, кримське “Міністерство внутрішніх справ” – у 60, Росспоживнагляд – у 177 текстах. Інформація про штрафи міститься в 55 матеріалах. У 151 матеріалі зустрічається слово “влада”. У 155 випадках в обраних текстах згадується російський або місцевий “уряд”.

КПГ знайшла лише 46 публікацій, де була інформація, не пов’язана з цитуванням російських і підконтрольних їм кримських посадовців і силовиків. У цих статтях автори писали про стан місцевої інфраструктури, графік роботи різних установ і закладів та цитували експертів. Жодного критичного матеріалу серед усіх дібраних публікацій немає.

Правозахисники наголошують, що серед цих матеріалів є тексти, написані з порушеннями стандартів повноти, точності й достовірності.

Так, до прикладу, в публікації РІА Новини Крим “Тільки вітер гуляє: яка ситуація на кордоні Криму і України” оприлюднено інформацію про нібито повну заборону Україною пропуску людей до Криму, що не відповідає дійсності. Водночас у матеріалі не вказано джерела такої інформації, лише формулювання “згідно з останньою інформацією”.

Іноді автори беруть коментарі про ситуацію з пандемією в людей, які не є експертами в цій галузі. Наприклад, у статті видання “МК Крим” під назвою “Названо найнебезпечніші дні 2020 року” ситуацію з пандемією коментує астролог.

На сторінці “Крим-24” один з матеріалів про використання захисних масок під час пандемії повністю складається з цитати фокусника.

У деяких матеріалах міститься суперечлива інформація. Наприклад, на сторінці РІА Крим розміщено публікацію під назвою “Коли в Росії закінчиться спалах коронавірусу – прогноз із Сінгапуру” автори спочатку пишуть про те, що вчені дали точний прогноз про те, коли в РФ закінчиться пандемія, а в наступному реченні додають “але це не точно”.

“Отже, переважна більшість інформації про пандемію в кримських медіа містить цитати представників окупаційної влади без будь-яких альтернативних поглядів на ситуацію. Повна відсутність критичних матеріалів у популярних інформаційних онлайн-медіа Криму та низка порушень стандартів журналістики під час висвітлення такої серйозної проблеми, як пандемія, ставлять під загрозу ситуацію з доступом людей до об’єктивної і правдивої інформації про поширення небезпечного для життя і здоров’я кримчан захворювання”, – наголошує Кримська правозахисна група.

Нагадаємо, що з початку квітня 2020 року Росія запровадила серйозні обмеження для медіа у висвітленні пандемії COVID-19, у такий спосіб фактично закривши можливість для місцевих журналістів створювати критичні матеріали про пандемію. Йдеться не тільки про нову адміністративну статтю 20.6.1 КпАП РФ і доповнені статті 6.3 та 13.15 КоАП РФ, але й загрозу кримінального переслідування за статтями 207.1, 207.2 та 236 КК РФ.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що Російська Федерація не тільки продовжує, але й посилює системні блокування мовлення незалежних українських медіа в Криму.

Правозахисники наголошують, що подібні дії РФ неприпустимі і є серйозним обмеженням доступу до інформації для жителів півострова. Кримська правозахисна група закликає Росію негайно припинити блокування українських медіа, а журналістам забезпечити свободу для створення професійних матеріалів про ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції на території Криму.

Напередодні КПГ нагадала про норми міжнародного гуманітарного права, відповідно до яких Росія – держава-окупант, для якої діють обов’язки ратифікованих нею Женевських конвенцій. Так, до прикладу, ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

Як відомо, в Криму збільшилась динаміка захворюваності на COVID-19 після парадів російських військ і техніки до 75-річчя перемоги в Другій світовій війні. Окупаційна влада звітує про 11 нових хворих, виявлених 14 липня. 

Раніше голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник закликала кримчан не відвідувати військового параду. Вона переконана, що такі заходи в Криму підвищують ризик виникнення нового спалаху COVID-19.

На її переконання, якщо після параду кількість тих, хто заразився, серйозно зросте, то підконтрольна Кремлю де-факто влада навряд чи заявить про це публічно, оскільки військові паради – пріоритет для такої тоталітарної системи, яка існує в Росії. Вона вважає, що паради в Криму демонструють те, що Росія готова ризикувати життями кримчан на догоду своїй політиці мілітаризації Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter