За пів року карантину з європейських в’язниць звільнили понад 140 тис. осіб

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У період з березня до вересня включно у 25 країнах Європи задля запобігання поширенню коронавірусу звільнили 143 тис. ув’язнених.

Про це повідомили в дослідженні Ради Європи. 

Амністували в’язнів в Албанії, Андорі, Вірменії, Австрії, Азербайджані, Бельгії, Кіпрі, Данії, Франції, Ісландії, Ірландії, Італії, Ліхтенштейні, Люксембурзі, Монако, Норвегії, Португалії, Сербії, Словенії, в обох тюремних адміністраціях Іспанії, Туреччині, Англії та Уельсі, Північній Ірландії та Шотландії. 

Експерти зазначили, що звільнення як запобіжний захід проти ковіду не було єдиною причиною зниження рівня тюремного населення, адже кількість в’язнів зменшилася також у кількох країнах, які не звільняли ув’язнених з цієї причини. Карантинні обмеження та локдаун, за словами дослідників, також посприяли цьому.

“Перший місяць локдауну в Європі (до середини квітня), ймовірно, посприяв тенденції стабілізації або зниження рівня ув’язнених. До 15 квітня в 17 адміністраціях в’язниць рівень ув’язнення впав більш ніж на 4% і залишався стабільним у 29 адміністраціях в’язниць. Швеція, де не були запроваджені карантинні обмеження, була єдиною країною, де рівень ув’язнення зростав за цей дуже короткий термін”, – розповіли вони.

За словами директора дослідження Марсело Аебі, європейські тенденції можна пояснити кількома факторами, зокрема зменшенням через локдаун діяльності системи кримінального судочинства, зниженням рівня злочинності, спричиненим блокуванням, що, ймовірно, зменшило можливості для традиційних злочинів. Це пояснення знаходить підтвердження в тенденції, що спостерігають у Швеції, та тим фактом, що зменшення кількості в’язнів припинилося, щойно закінчився локдаун.

Нагадаємо, що із січня поточного року в українських пенітенціарних установах на 4% поменшало в’язнів, однак жодну людину в Україні не відпустили з місць позбавлення волі через запобігання коронавірусу. Обидва законопроєкти, що мали врегулювати це питання, зняли з розгляду парламенту ще у вересні. 

Після оголошення карантину правозахисники вже зверталися до влади, щоб та захистила людей, які перебувають у пенітенціарних установах, від впливу коронавірусу. Однак, як розповідали самі в’язні, єдині заходи проти поширення коронавірусу, про які їм було відомо, – це заборона на пересування територією установ, на переміщення засуджених між установами, а також заборона побачень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter