“Тюльпан прав людини” від посольства Нідерландів отримали правозахисниця Ольга Скрипник та Кримська правозахисна група

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Голова Кримської правозахисної групи, координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник та її громадська організація 7 вересня 2023 року отримали від посольства Королівства Нідерландів в Україні премію “Тюльпан прав людини”. 

Про це інформує кореспондент видання ZMINA із резиденції посла Нідерландів Йеннеса де Мола. 

Посол Королівства Нідерландів в Україні Йеннес де Мол, Ольга Скрипник та частина її команди у Кримській правозахисній групі

Посол подякував Кримській правозахисній групі за інформування становища прав людини в тимчасово окупованому Росією українському Криму. 

“Нам дуже важливо дізнатися про злочини окупаційної влади, щоб вчасно реагувати та впливати на політику довкола Криму. Ми вдячні всій команді за ті аналітичні матеріали, рекомендації, за адвокаційні кампанії та привернення уваги до порушень прав людини в Криму. Завдяки вашій роботі увесь світ бачить політичні репресії, відсутність будь-якої свободи слова, мілітаризацію дітей, витиснення усього українського та штучне заміщення корінного населення, утиснення прав релігійних меншин та мобілізацію кримчан до лав російської армії”, – сказав Йеннес де Мол.

Він вказав, що з початку повномасштабного вторгнення такі ж злочини Росія продовжує вчиняти на тимчасово окупованих частинах Півдня та Сходу України та висловив переконання, що Росії доведеться відповідати за скоєні міжнародні злочини.

Подарунок послу від правозахисниці Ольги Скрипник

За словами посла, Нідерланди разом з партнерами підтримують збір доказів та документування міжнародних злочинів. Він також привітав початок роботи на базі Євроюсту Реєстру збитків та створення Міжнародного центру з розслідуванням злочину агресії проти України. Наступним кроком, за його словами, буде створення спеціального трибуналу.

Йеннес де Мол висловився за продовження тиску на Росію “всіма можливими засобами”, щоб політв’язні, зокрема, Леніє Умєрова, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Максим Буткевич якнайшвидше вийшли на свободу.

Я вірю, що досить скоро ви повернетеся в свій дім, бо Крим – це Україна. Зі свого боку ми будемо підтримувати Україну так довго, як потрібно, щоб ваша мрія стала реальністю. Ви повернетеся туди, так само повернуться в Україну експонати виставки "Скіфське золото", яке належить Україні.

Йеннес де Мол

У своїй промові посол також згадав лауреатку “Тюльпану прав людини” 2019 року адвокатку Кримської солідарності Лілю Гемеджи, яка захищає політичних в’язнів на українському півострові. Йеннес де Мол зауважив, що наразі правозахисниця потребує допомоги, бо окупаційна влада відібрала у неї ліцензії на здійснення адвокатської допомоги і вона тепер не може представляти кримчан в “судах”.

Кримську правозахисну групу з премією привітали лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джепарова, прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний, низка правозахисників,  правозахисниць та партнерів. 

Еміне Джепарова відзначила, зокрема, лідерську роль Ольги Скрипник в Експертній мережі Міжнародної Кримської платформи

Ольга Скрипник під час своєї промови відзначила роботу кожного учасника Кримської правозахисної групи, назвавши своїх колег “кримською родиною”

Вона також згадала колегу, правозахисницю Олену Лисенко, яка померла через коронавірус 2021 року. 

“Тут разом з нами мала би бути Олена Лисенко… Вона була великим серцем нашої команди. Майже увесь свій час вона присвячувала бранцям Кремля. Я би хотіла, щоб рідні Олени знали, що “Тюльпан прав людини” – також її нагорода. Олена попереджала нас, що буде велика війна з Росією”, – згадала Ольга Скрипник.  

Крім того, очільниця правозахисної організації висловила подяку партнерським громадським організаціям, Прокуратурі Автономної Республіки Крим, Представництву президента України в АРК, правозахисним коаліціям та посольствам інших країн, які залишаються працювати в Україні. 

Під час вручення нагороди гості оглянули виставку із 10 фотографій про кримськотатарські родини, які постраждали від політично вмотивованого переслідування у Криму з 2014 року. 

Посольство Нідерландів в України номінувало Кримську правозахисну групу на Global Human Rights Tulip Awards. Переможець міжнародної премії стане відомий у грудні 2023 року в Гаазі.

“Тюльпан прав людини” – нагорода уряду Нідерландів, ініційована Міністерством закордонних справ. З 2008 року вона щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, що підтримують права людини на глобальному рівні. Окрім цього, з 2018 року посольства Нідерландів у різних країнах теж вручають місцеві нагороди активістам та правозахисникам, які захищають права людини.

Цьогоріч в Україні вручили правозахисну премію “Тюльпан” ушосте. 2022 року її отримала правозахисниця Ольга Решетилова та Медійна ініціатива за права людини. У 2021 році – виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та голова громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко, у 2020 році – голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик і заступниця голови центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало, у 2019 році – кримська адвокатка Ліля Гемеджи та одеський активіст Віталій Устименко, у 2018 році – співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter