Перший крок до покарання за російське вторгнення: у Гаазі відкрили Міжнародний центр розслідування злочину агресії проти України

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний центр розслідування злочину агресії проти України працюватиме на базі Євроюсту.

Нова установа покликана налагодити роботу різних слідчих інституцій у світі, які працюють над злочинами проти України. Прокурори з різних країн та незалежних слідчих та судових органів зможуть швидше та ефективніше обмінюватися даними, вибудовувати спільну роботу, систематичніше працювати з доказами тощо.

Учасники центру отримають не тільки консультації щодо роботи, а й технічну та фінансову допомогу з боку Євроюсту.

Про це йшлося на пресконференції щодо відкриття Міжнародного центру розслідування злочину агресії проти України.

Фото: Rogier Chang
До складу Міжнародного центру розслідування злочину агресії проти України ввійшли спеціалісти з Євроюсту, Міжнародного кримінального суду, а також прокуратур України, США та Європейського Союзу. Зокрема, від України в Гаазі працюватиме чотири прокурори.

Основна мета нового органу – централізувати важливі докази щодо злочину агресії проти України, зберегти їх та ефективно використати в будь-яких майбутніх судових процесах, чи то в національних судах, Міжнародному кримінальному суді, чи на спеціальному трибуналі.

“У межах центру ми будемо обмінюватись інформацією, експертизою, доказами щодо злочину агресії. Також ми розроблятимемо та реалізовуватимемо спільну стратегію розслідування та обвинувачення”, – заявив генеральний прокурор України Андрій Костін. 

Водночас він зазначив, що злочин агресії залишається слабким місцем у міжнародному кримінальному правосудді й центр є лише першим кроком до того, щоб оптимізувати міжнародні зусилля щодо притягнення до справедливості винних в одному з найтяжчих злочинів.  

Створення Міжнародного центру розслідування злочину агресії проти України є прямим продовженням роботи об’єднаної слідчої групи при Євроюсті. Зокрема, усі учасники центру отримають доступ до Основної міжнародної бази даних про злочини Євроюсту та зможуть додавати туди зібрані ними докази.

На сьогодні вже 10 країн додали власну інформацію про російські злочини до бази Євроюсту. Зокрема, минулого тижня США внесли до спільної системи ті докази, що зібрали їхні національні спеціалісти, зазначив помічник генерального прокурора США Кеннет А. Політ – молодший.

Ця ситуація унікальна тим, що вперше розслідування злочину агресії ведеться безпосередньо під час бойових дій, зазначили в міжнародному центрі.

“Ми не хочемо чекати закінчення конфлікту. Ми вирішили підтримувати наших партнерів, які вже почали національні розслідування”, – заявив президент Євроюсту Ладислав Харман.

Він додав, що міжнародний центр допоможе не тільки об’єднати наявні докази, але й виявити прогалини в розслідуваннях та належно підготувати всі матеріали до судових процесів.

“Створення Міжнародного центру розслідування злочину агресії є чітким сигналом світові про те, що заборона застосування сили продовжує залишатись основою нашого міжнародного порядку і ті, хто його порушить, будуть притягнуті до відповідальності”, – наголосив єврокомісар Дідьє Рейнерс.

Нагадаємо, 1 липня Парламентська асамблея ОСБЄ підтримала створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України. Зокрема, у документі закликали притягнути до відповідальності російських посадовців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter