“Тюльпан прав людини” від уряду Нідерландів отримали правозахисниці Оксана Романюк та Олена Шевченко

Дата: 10 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Щорічну нагороду уряду Нідерландів за видатні досягнення в боротьбі за права людини “Тюльпан прав людини” отримали  українські правозахисниці Оксана Романюк та Олена Шевченко.

Про це стало відомо під час онлайн-трансляції на фейсбук-сторінці посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Джерело: посольство Нідерландів в Україні
Нагороду вручив посол Нідерландів в Україні Йеннес де Мол 10 грудня – в Міжнародний день прав людини. Він уточнив, що посольство вручає цю премію вже четвертий рік поспіль.

“Ми робимо це, аби підтримати правозахисників та активістів, щоб вони відчули – їхню важливу роботу цінують, в них є союзники. Цього року ми хочемо підтримати саме Олену Шевченко та Оксану Романюк. Цією премією ми хочемо сказати, що ми з вами. Ми поруч, і ми хочемо вам допомагати. Саме тому ми беремо участь в маршах рівності, фінансуємо проєкти через фонд прав людини, підтримуємо правозахисників у своїх соціальних медіа”, – сказав він.

Оксана Романюк є виконавчою директоркою громадської організації “Інститут масової інформації” (ІМІ), членкинею Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та Комісії з журналістської етики. Громадська організація, очолювана нею, реалізує проєкти, спрямовані на захист свободи слова і прав журналістів, розвиток відповідальної журналістики, популяризацію медіаграмотності в Україні.

ІМІ має представників в усіх регіонах України, є ініціатором, автором та співавтором багатьох медійних реформ та законопроєктів. В організації діє “Бібліотека безпеки”, де журналісти, які виїжджають до зони ООС, можуть узяти в безоплатну оренду захисне обладнання та аптечки, говориться у повідомленні на сайті ІМІ.

Колектив ІМІ випустив понад 30 посібників для журналістів та громадських активістів, щорічно проводить тренінги та вебінари для медійників.

Також організація здійснює щомісячний моніторинг “Барометр свободи слова”, в якому реєструє та перевіряє сотні випадків порушень свободи слова в Україні, передаючи цю інформацію до правоохоронних органів. Щороку юристи ІМІ надають понад 300 юридичних консультацій журналістам та медіа.

За словами Романюк, нагорода від МЗС Нідерландів є особливою для неї, оскільки означає, що діяльність із захисту прав журналістів, робота з правоохоронними органами дуже важлива.

“Хочу присвятити цю нагороду всім співробітникам ІМІ, які всі ці роки працюють, інколи навіть цілодобово, заради того, щоб Україна розвивалась як європейська демократична країна. Для цього їй потрібні якісні й незалежні медіа, і ця нагорода надасть нам мотивацію і сили рухатися далі в цьому напрямі”, – сказала вона під час вручення премії.

Також “Тюльпан прав людини” отримала українська правозахисниця, феміністка, ЛГБТ-активістка, голова громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко.

Джерело: фейсбук-сторінка ГО “Інсайт”

Під час вручення премії вона розповіла, що до правозахисту її привів передусім захист власних прав. 

“У 90-ті я розуміла, що не така, як всі, але не мала куди звернутися, тож почала шукати інформацію самостійно”, – розповіла вона.

Шевченко є співорганізаторкою багатьох правозахисних ЛГБТ та феміністичних акцій в Україні. Крім “Маршу жінок” до 8 березня, це марші трансгендерних людей, акції проти дискримінації ЛГБТ-спільноти в Україні, акції солідарності із ЛГБТ-людьми пострадянських країн тощо.

З 2007 року вона проводить тренінги та навчальні заходи для українських та іноземних активісток і активістів з прав людини, зокрема, прав ЛГБТ. Представляє українську ЛГБТ-спільноту на міжнародному рівні.

Лауреатки премії разом зі статуеткою тюльпана традиційно отримали фінансову підтримку для своїх організацій. 

“Тюльпан прав людини” – нагорода уряду Нідерландів, ініційована Міністерством закордонних справ, яка з 2008 року щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, які захищають права людини на глобальному рівні. Окрім цього, з 2018 року посольства Нідерландів у різних країнах теж вручають місцеві нагороди активістам та правозахисникам, які захищають права людини.

Минулого року лауреатками премії стали голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик і заступниця голови Центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало.

2018 року  “Тюльпаном прав людини” в Україні був нагороджений співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк. 2019 року премію отримали кримська адвокатка Ліля Гемеджі та одеський активіст Віталій Устименко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter