Співзасновник “Доступно.UA” Щебетюк отримав нагороду “Тюльпан прав людини”

Дата: 12 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк отримав від Посольства Королівства Нідерландів в Україні нагороду “Тюльпан прав людини” за внесок у захист прав та протидію дискримінації людей з інвалідністю.

Як повідомили Центру інформації про права людини в посольстві, церемонія нагородження відбулася 10 грудня, у Міжнародний день прав людини.

“Сьогодні ми вшановуємо роботу захисника прав людини, який просуває права людини в інноваційний спосіб. Я дуже щаслива і горда вручити цю нагороду Дмитрові Щебетюку, співзасновникові “Доступно.UA” за його чудову роботу з інтеграції людей з інвалідністю”, – заявила заступниця голови місії Майке ван Колдам.

“Тюльпан прав людини” – це нагорода уряду Нідерландів, ініційована Міністерством закордонних справ. З 2008 року вона щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, що підтримують права людини на глобальному рівні. Окрім цього, з 2018 року посольства Нідерландів у всьому світі теж вручатимуть місцеві нагороди.

Організація “Доступно.UA” також цього року отримала грант у розмірі 15 000 євро в межах програми Фонду з прав людини посольства.

“Щасливий, що маю можливість змінювати нашу країну на краще і що зусилля  “Доступно.UA” отримали таку високу відзнаку. Натхненний працювати ще більше”, – сказав Дмитро Щебетюк.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун привітала Дмитра з отриманням нагороди та високо оцінила досягнення “Доступно.UA”.

У свою чергу заступник міністра регіонального розвитку та будівництва Лев Парцхаладзе представив останні зміни до державних будівельних норм (ДБН), спрямовані на поліпшення доступності для всіх під гаслом “Так має бути!”.

“Ми всі повинні постійно наголошувати на доступності – необхідності створення універсального простору з використанням кращого європейського досвіду. Тому дуже вдячний посольству Нідерландів за привертання уваги до цієї важливої теми. У міністерстві ми розробили нові ДБН, щоб елементи доступності в Україні будувалися правильно і були обов’язковими. Так має бути!” – наголосив Парцхаладзе.

Довідка. Дмитро Щебетюк є співзасновником ініціативи “Доступно.UA”, яка перевіряє різні локації в Києві на доступність та знімає відеоблог про інфраструктуру та життя людей з інвалідністю Україні. Метою ініціативи є інтеграція цієї прихованої частини українського суспільства в громадське життя, заохочення людей з інвалідністю вести активний спосіб життя та бути повноправними членами суспільства.

Протягом понад трьох років “Доступно.UAперевірила близько 100 будівель, зокрема – державні установи, кафе, ресторани та офіси, оцінивши їхню доступність. У результаті цих заходів, висвітлення в засобах масової інформації та підвищення громадської підтримки цієї ініціативи багато перевірених організацій прагнуть поліпшити доступність. Деякі установи активно контактують із Дмитром, щоб отримати консультацію щодо збільшення доступності. Після консультацій з фахівцями “Доступно.UAпосольство також вдосконалило доступність власної будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter