Амстердамські правозахисники просять Росію відновити кримським адвокатам їхні ліцензії

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Амстердамські правозахисники закликали російську владу відновити кримським адвокатам їхні ліцензії на здійснення адвокатської діяльності. 

Про це йдеться у заяві нідерландської організації “Lawyers for lawyers”і Адвокати для адвокатів, які захищають права захисників. 

Назім Шейхмамбетов, Ліля Гемеджи та Рустем Камільов

Правозахисна організація випустила заяву із засудженням позбавлення Лілі Гемеджі, Рустема Камільова та Назима Шейхмамбетова їхнього адвокатського статусу в Криму та просить припинити переслідування захисників у РФ, зокрема, на адміністративному та судовому рівнях, щодо них та всіх адвокатів-правозахисників у Криму.

Крім того правозахисники звертають увагу, що це вже не перша спроба окупантів перешкодити роботі правозахисників в окупованому Криму.

“Протягом останніх років Lawyers for Lawyers повідомляли про переслідування адвокатів Едема Семедляєва, Еміля Курбедінова та Лілії Гемеджи“, – констатують правозахисники.

Відомо, що правозахисні адвокати Ліля Гемеджи та Рустем Кямильов подали позов до незаконного формування, що називає себе “залізничним районним судом Сімферополя”. Своїм позовом адвокати рішення “адвокатської палати республіки Крим” про позбавлення їхнього адвокатського статусу. 

9 вересня відбулося попереднє засідання. 

Рустем Кямільов та Ліля Гемеджи назвали незаконним відмову “адвокатської палати Криму” у переведенні з Адвокатської палати Чечні та позбавлення їх адвокатського статусу.

Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність” третіми особами за позовом виступають Адвокатська палата Чеченської Республіки та управління Мін’юсту Росії у Чечні.

“Ми вважаємо, що було порушено процедуру, яка носить повідомний характер. Починається вона поданням повідомлення з боку адвоката, який бажає перевестися з однієї палати в іншу і закінчується рішенням про переведення. Іншого у законі не прописано. У законі не прописана відмова у переведенні адвоката з однієї палати до іншої”, — пояснила Ліля Гемеджи.

 

Так званий “президент” “адвокатської палати Криму” Олена Канчі подала зустрічний позов із вимогою відмовити юристам у скарзі, скасувати рішення про надання їм професійного статусу та стягнути судові витрати у розмірі 18 тисяч рублів. “Суд” відмовив у прийнятті зустрічного позову.

Рустем Кямільов та Ліля Гемеджі заявили, що зустрічний позов складено до неналежного відповідача та місить порушеннями:

“Наразі відбувається порушення адвокатської етики Адвокатської палати Криму, тому що вони намагаються залучити як відповідача такого ж суб’єкта. У внутрішніх документах чітко прописано, що це вирішується корпоративно. Це має вирішувати Федеральна палата адвокатів, а не суд. Ваша честь, я прошу наш позов задовольнити в повному обсязі”, – сказав під час засідання Кямільов.

Рустем Кямільов та Ліля Гемеджи

“У нас два суб’єкти РФ, це трохи інше”, — прокоментував репліку так званий “віце-президент” “адвокатської палати Криму” Володимир Халаїмов.

“Суд” відмовив у прийнятті зустрічного позову “палати Криму” до юристів Гемеджі та Кямильова та попросив відповідача пояснити, за якими принципами одна адвокатська палата може оскаржувати рішення іншої, порівнявши це з тим, якби формування “залізничний районний суд” розглядав рішення “центрального районного суду”.

“Для цього є Верховний суд”, – прокоментувала незаконна “суддя” Ірина Липовська.

Наступне слухання призначено на 7 грудня для підготовки пояснень відповідача. Юристи вважають це також порушенням процедури, оскільки позов було надіслано сторонам заздалегідь.

Нагадаємо, у серпні адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Камільова та Назіма Шейхмамбетова професійного статусу. Юристи не зможуть брати участь у кримінальних справах. Крім цього вони не мають права складати іспит на його повторне отримання ліцензії протягом року.

Ліля Гемеджи

Тривалий час юристи намагалися перевестися з чеченської адвокатської палати до кримської. Зокрема, Рустем Кямильов надсилав повідомлення у березні 2020 року, але отримував регулярні відписки, що його заява не може бути розглянута через коронавірусні обмеження. Через кілька місяців комісія відмовила йому в переведенні, вказавши на їхній ” не бездоганний статус” у Чечні. Таку ж відповідь отримала Ліля Гемеджи.

Затримка з рішенням “ради адвокатської палати Криму”, зокрема, вплинула на позбавлення адвокатів професійного статусу. За законом комісія мала дати відповідь протягом одного місяця.

Як зауважує правозахисна організація Крим SOS, позбавленням трьох кримських адвокатів професійного статусу Російська Федерація позбавила належного правового захисту щонайменше 16 політв’язнів

Правозахисна організація назвала такі дії Росії порушенням права на справедливий суд, передбаченого ст. 6 (3)(c) Європейської конвенції з прав людини та ст. 14 (3)(d) Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, яке включає право захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд.

Водночас кримські правозахисники зауважили, що натомість жертвам політичних переслідувань можуть бути надані послуги адвоката за призначенням, який тісно співпрацює з ФСБ чи іншими окупаційними структурами. 

Представництво президента України в Автономній Республіки Крим засудило спроби РФ незаконно зупинити діяльність незалежних адвокатів у Криму та постійні перешкоджання їхній професійній діяльності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter