Трьох кримських адвокатів позбавили адвокатського статусу

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Адвокатська палата російської республіки Чечня позбавила кримських адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назима Шейхмамбетова професійного статусу.

Про це повідомили у “Кримській солідарності”. 

Прокурори принесли застереження кримським адвокатам під час зустрічі “Кримської солідарності”. Фото: Антон Наумлюк\”Ґрати”

Управління міністерства юстиції Чечні вимагало від палати адвокатів “Нізам” припинити адвокатський статус Шейхмамбетова, Кямілева та Гемеджі, які перебували в ній до минулого року. 

Тривалий час юристи намагалися перевестися з чеченської адвокатської палати до кримської, але отримували регулярні відписки та відповіді, в яких вказували на їхній “небездоганний статус” у Чечні. 

“Без адвокатського статусу вони не зможуть захищати своїх довірителів у кримінальних справах, представляти їх у судах та на попередньому слідстві”, – пояснюють у “Кримській солідарності”.

Адвокат Шейхмамбетов, зазначив, що рішення ухвалювали без фактичного повідомлення про засідання. Так, адвокатці Гемеджі повідомили за добу до засідання кваліфікаційної комісії, а статус припинили на вимогу державного органу, а не за скаргою клієнта, як це зазвичай буває в юридичній практиці. 

“Це безпрецедентно, коли трьох адвокатів миттєво позбавляють статусу. За 8 років адвокатської роботи, зокрема наших колег у Криму, такого не було. Закон дає нам змогу продовжувати роботу. Єдине, є обмеження щодо кримінальних справ. Але ми не налаштовані припиняти захист людей у Криму”, – каже він.

Як нагадують у “Кримській солідарності”, тиск на адвокатів на півострові, які займаються справами із політичним резонансом, окупанти практикують вже не перший рік.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter