Європарламент підтримав створення трибуналу для Путіна, Лукашенка та інших злочинців

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України, за який відповідає вище керівництво РФ. 

Про це повідомили у Європарламенті. 

Фото: visiting.europarl.europa.eu

Підтримали таке рішення 472 депутати, виступили проти – 19, а утрималися – 33. 

Євродепутати закликають ЄС у тісній співпраці з Україною та міжнародним співтовариством “домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування політичного та військового керівництва Росії та її союзників”, зокрема самопроголошеного керівництва Білорусі.

Цей трибунал має заповнити правовий вакуум у міжнародному кримінальному правосудді, сподіваються євродепутати. 

“Створення спеціального трибуналу надішле дуже чіткий сигнал як російському суспільству, так і міжнародній спільноті, що президент Путін і російське керівництво в цілому можуть бути засуджені за злочин агресії в Україні… Для Російської Федерації під керівництвом Путіна більше неможливо повернутися до звичного ведення справ із Заходом”, – кажуть вони. 

Покарання Росії за агресію є одним з пунктів запропонованої під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН  Україною “формули миру”, детальніше про яку ви можете прочитати за посиланням.

В Україні вже створили робочу групу для формування міжнародного трибуналу для Росії, створити який можуть у Нідерландах. Варіант укладення міждержавної угоди для проведення суду над російським керівництвом, схоже, сьогодні має найбільше підтримки, а приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання.

Матиме це й практичне значення. 

“У разі оголошення підозрюваних у розшук чи навіть ухвалення вироку більша кількість держав визнаватиме рішення трибуналу і сприятиме його виконанню”,пояснювала раніше правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Нагадаємо, що над розслідуванням злочинів, скоєних під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, нині працюють правоохоронці у більш ніж два десятки країн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter