Зеленський утворив групу для створення спецтрибуналу щодо агресії РФ

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський створив робочу групу з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. 

Відповідний указ опублікували на сайті президента. 

Ілюстративне зображення. Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Керівником та координатором групи Зеленський призначив керівника свого офісу Андрія Єрмака та його заступника Андрія Смирнова. Нещодавно у суді під час надання свідчень колишній очільник групи прокурорів у справі одеського активіста Сергія Стерненка Андрій Родіонов розповів, що Смирнов стоїть за замовленням переслідування активіста. 

До утвореної Зеленським робочої групи також увійдуть: 

  • Олег Гавриш — головний консультант відділу організаційної роботи Кабінету Керівника Офісу Президента України; 
  • Оксана Золоторьова — директорка Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України; 
  • Олександр Карасевич — генеральний директор Директорату з питань зовнішньої політики та стратегічного партнерства Офісу Президента України; 
  • Олена Ковальська – керівниця Кабінету Керівника Офісу Президента України; 
  • Антон Кориневич – посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України;
  • Дмитро Кулеба – міністр закордонних справ України;
  • Денис Малюська — міністр юстиції України; 
  • Андрій Сибіга — заступник Керівника Офісу Президента України. 

За згодою до групи можуть приєднатись генпрокурор Андрій Костін, нардеп Олександр Качура, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов, а також нардепки Марія Мезенцева, Олександра Устінова та Олена Хоменко.

Члени групи напрацьовуватимуть пропозиції стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Раніше Кориневич, який є агентом України в Міжнародному суді ООН, казав, що спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських політичних лідерів, військових командирів та їхніх, зокрема білоруських, союзників за злочин агресії Росії проти України матиме вузьку специфічну юрисдикцію й буде новим окремим органом міжнародного кримінального правосуддя. 

Трибунал, за його словами, буде не проти Росії, як проти держави, а проти конкретних осіб, найвищого політичного і військового керівництва Росії за вчинення злочину агресії проти України. Для притягнення до відповідальності Росії як держави відповідну справу слухатимуть у Міжнародному суді ООН. 

“Трибунал створюється для того, щоб не залишити злочин агресії проти України безкарним. Ми шукаємо шляхи, як притягнути вище військове і політичне керівництво РФ до індивідуальної кримінальної відповідальності за вчинення злочину”, – розповідав Кориневич влітку. 

Нагадаємо, що під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський закликав світ створити спеціальний трибунал, аби покарати Росію за війну в Україні, а також запропонував лідерам “формулу миру”.

Детальніше про те, що це за формула, читайте за посиланням

Фотографія обкладинки: АР

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter