“Росія хоче війни – це правда”: Зеленський на Генасамблеї ООН запропонував світу “формулу миру”

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН президент України Володимир Зеленський закликав світ створити спеціальний трибунал, аби покарати Росію за війну в Україні, а також запропонував лідерам “формулу миру”. 

Текст промови опублікували на сайті Офісу президента. 

Фото: AP Photo/Jason DeCrow

Зеленський звернувся до “всіх людей світу, які цінують мир і єдність між різними та рівними”. 

Президент наголосив, що увесь світ хоче миру і єдиний, хто виступає проти цього, є Росія. 

“Ця війна не була спровокована нами. Ми провели 88 раундів переговорів у різних форматах, щоб не допустити цієї війни, – це тільки за час від початку мого президентства й до 24 лютого цього року… Росія боїться справжніх переговорів і не хоче виконувати будь-які справедливі міжнародні зобов’язання. Бреше всім, як це типово для агресорів. Для терористів. Ось і зараз, коли Росія каже про переговори, вона хоче лише пригальмувати свій відступ. Росія хоче перезимувати на захопленій території України та підготувати сили для спроби нового наступу. Для нових Буч, нових Ізюмів… Або, принаймні, забезпечити собі фортифікацію на захопленій землі та військову мобілізацію вдома”, – каже Зеленський. 

Так звана “формула миру”, запропонована Україною, складається з п’яти складових, а саме: 

  • покарання Росії за агресію;
  • захист життя;
  • відновлення безпеки й територіальної цілісності;
  • гарантії безпеки;
  • рішучість захищатися.

“…санкції проти агресора – це частина формули миру. Блокування торгівлі й відносин з агресором – це частина формули миру. Все це – покарання. І поки агресор є стороною ухвалення рішень у міжнародних організаціях, його треба ізолювати в них, принаймні на час агресії. Позбавити права голосу. Позбавити прав делегації. Позбавити права вето, якщо це член Радбезу ООН. Тобто покарати всередині інституцій”, – розповів про перший пункт формули Зеленський. 

Президент закликав світ не забувати про пропагандистів, яких слід “покарати за брехню”, а також громадян держави-агресора, яких, на думку Зеленського, слід покарати за потурання злу візовими обмеженнями. 

Щодо другого пункту, то він включає надання допомоги для захисту життя, зокрема зброєю чи снарядами. 

“Фізичний захист і соціальний захист – це два елементи будь-якого державного життя. Тож другий пункт нашої формули миру – це захист життя. Всіма засобами, які дозволяє Статут ООН”, – каже  Зеленський. 

Розповідаючи про третій пункт формули, президент нагадав про всі елементи глобальної безпеки, які Росія підірвала війною: безпеку мореплавства, продовольчу безпеку, радіаційну безпеку, енергетичну безпеку та безпеку від зброї масового ураження.

“Треба визнати нарешті Росію державою – спонсором тероризму. На всіх рівнях. В усіх країнах, які сповідують цінності миру й захисту людського життя. Юридично. Політично. Якщо ви не маєте юридичного механізму, ви можете ухвалити політичне рішення – на рівні парламентів. Це фундамент для відновлення елементів глобальної безпеки. Якщо цей сильний крок буде зроблено, відпадуть сумніви, чи робити інші життєво необхідні кроки”, – вважає президент. 

Четвертий пункт формули – це пропозиції модернізації архітектури безпеки для України й для Європи та світу: “Ми вже представляємо їх партнерам. Це пропозиції юридично обов’язкових багатосторонніх і двосторонніх договорів. Це умови, за яких гаранти мають діяти, і час, за який їхні дії мають принести результат – результат на землі, на морі, у повітрі, у дипломатії та політиці, в економіці та фінансах, у забезпеченні зброєю та розвідданими… Я хочу підкреслити, що гарантувати безпеку тій чи іншій нації превентивно завжди вигідніше, ніж зупиняти постфактум війну проти неї”.

Щодо останнього пункту, то Зеленський зазначив, що без нього не працюватимуть всі інші. 

“Це наша рішучість боротися. Це рішучість партнерів допомагати нам, а отже, самим собі. І це рішучість світу об’єднатися навколо того, хто бореться проти збройної агресії. Рішучість світу поставити на місце одного, який загрожує всім…Чого немає в нашій формулі? Нейтральності. Ті, хто каже про нейтральність, коли людські цінності й мир під ударом, мають на увазі зовсім інше. Вони кажуть про байдужість. Кожен сам за себе. Ось про що вони кажуть”, – сказав він. 

Наостанок президент подякував 101 державі, які проголосували за те, щоб його відеозвернення перед Генасамблеєю ООН змогло відбутись. 

“Це було голосування не лише щодо формату. Це було голосування щодо принципів. Лише сім держав проголосували проти: Білорусь, Куба, КНДР, Еритрея, Нікарагуа, Росія та Сирія. Семеро. Семеро, які бояться відеозвернення. Семеро, які реагують червоною кнопкою на принциповість. Тільки семеро. Друзі, якщо така коаліція проти нашої рішучості, то я всіх вас вітаю. Вітаю, бо це означає, що мир переможе будь-яку агресію і що немає жодної перешкоди, щоб ми таки реалізували формулу миру”, – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, що у квітні під час виступу на засіданні Ради безпеки ООН президент Володимир Зеленський закликав негайно притягати російських військових і тих, хто віддав їм накази, до відповідальності за воєнні злочини на території України, а також окремо нагадав російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа. Його стратили за підсумками Нюрнберзького процесу. 

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter