Євроюст: Скоєні в Україні російськими військовими злочини розслідують у 21 країні

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Нині над розслідуванням злочинів, скоєних під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, працюють правоохоронці у 21 країні. 

Про це розповів президент Євроюсту і Європейське агентство, що співпрацює із судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС. Ладислав Хамран в інтерв’ю виданню LRT. 

Фото: eurojust.europa.eu

Переважну більшість розслідувань ведуть у країнах ЄС.

Так, із 21 країни 14 є членами ЄС, а ще чотири країни, зокрема й Україна, розташовані в Європі, але не є членами союзу. Розслідування також ведуть у США, Канаді та Великій Британії. 

“Зараз усі міжнародні зусилля зосереджені на зборі доказів… Наприклад, коли йдеться про злочини проти людства, то вони визначаються в Римському статуті як дуже поширені та систематичні напади на цивільне населення. Отже, ми маємо довести, що ці атаки були не лише широкомасштабними, а й систематичними та були частиною стратегії нападу на цивільних і скоєння певних злочинів проти них, як-от убивства, зґвалтування тощо. Систематичні зусилля мають бути помітними”, – каже Хамран. 

Очільник Євроюсту сподівається, що країни, які почали розслідування, поділяться з ними зібраними доказами. Правоохоронці хочуть об’єднати ці бази, щоб мати можливість їх аналізувати. 

Фото: GettyImages

“…За допомогою централізованої аналітики можна виявити так звані прогалини в доказах. Правова система вимагає дотримання всіх вимог під час встановлення злочинів”, – пояснює Хамран. 

Нині в Євроюсті не помічають небажання сторін ділитися доказами. 

“Я розумію, що громадськість хоче, щоб винні постали перед судом у Гаазі якомога швидше, якимось спеціальним трибуналом або національними трибуналами. Очевидно, ми всі хочемо цього, але ми маємо переконатися, що докази перевірено, ми маємо обговорити з різними відомствами, яке з них найкраще зможе судити обвинувачених, а це потребує часу”, – додав Хамран. 

Нагадаємо, що покарання Росії за агресію є одним з пунктів запропонованої під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН  Україною “формули миру”. Детальніше про те, що це за формула, ви можете прочитати за посиланням.

Тим часом Нідерланди не проти створення спецтрибуналу для Росії в Гаазі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter