Очільник МЗС Нідерландів не проти створення в Гаазі спецтрибуналу для Росії

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Нідерланди можуть виступити майданчиком для проведення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. 

Про це з посиланням на очільника тамтешнього МЗС Вопке Хукстра повідомляє Нідерландська телерадіомовна корпорація. 

Вопке Хукстра

Наприкінці жовтня парламент Нідерландів підтримав створення в Гаазі спеціального трибуналу щодо Росії. З такою ініціативою тоді виступив депутат Сьорд Вімер Сьордсма, який у промові перед колегами наголосив: “Ми можемо і повинні притягнути Путіна до відповідальності”. 

Міністр закордонних справ країни сказав, що консенсус щодо цього питання з часом лише зростає. 

“Слід розглянути всі варіанти, які призведуть до судового переслідування цих злочинів”, – вважає Хукстра. 

Слова міністра є відповіддю на жовтневий заклик нідерландських парламентарів. 

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснює, що варіант укладення міждержавної угоди, схоже, сьогодні має найбільше підтримки й причин для цього декілька. 

“Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має юрисдикції щодо розгляду злочину агресії у випадку Росії та України. Суд має юрисдикцію в тому разі, якщо хоча б одна з держав-членів, яка є агресором або жертвою злочину агресії, ратифікувала поправку. Ні Україна, ні Росія не є сторонами Римського статуту і поправку не ратифікували”, – пояснює Синюк.

Передати відповідну справу до МКС могла б Рада Безпеки ООН, але Росія є там постійним членом і має право вето. Україна вважає перебування Росії в ООН нелегітимним і У підтриманій Верховною Радою 1 грудня 2022 року постанові йдеться, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу держави-продовжувача СРСР. та просить світ нарешті припинити це.  

“Створення трибуналу за резолюцією Ради Безпеки ООН, як це було з трибуналом щодо колишньої Югославії та Руанди, стикається з тією ж проблемою – право вето Росії”, – каже Синюк. 

Очільник Росії Володимир Путін та російський міністр оборони Сергій Шойгу

Ще один альтернативний варіант: резолюцію подає не Рада безпеки ООН, а Генеральна асамблея. Схожі прецеденти, як пояснює аналітикиня, вже є, як-от створення Спеціального суду щодо Сьєрра-Леоне і Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне – судовий орган, створений спільно урядом Сьєрра-Леоне та Організацією Об'єднаних Націй для переслідування в судовому порядку осіб, відповідальних за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та національного законодавства Сьєрра-Леоне, скоєні на території Сьєрра-Леоне під час війни. Робоча мова суду – англійська. Постійним місцем розташування суду є Фрітаун, додаткові офіси розташовані також у Гаазі та Нью-Йорку.. Крім того, саме в межах Генеральної асамблеї ООН визнала агресію проти України двома резолюціями – від 2 березня та 24 березня 2022 року. 

Якщо ж повернутися до варіанту з укладенням міждержавної угоди про створення трибуналу, то, як додає Синюк, приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання.

Матиме це й практичне значення. 

“У разі оголошення підозрюваних у розшук чи навіть ухвалення вироку, більша кількість держав визнаватиме рішення трибуналу і сприятиме його виконанню”, – пояснює експертка. 

Нагадаємо, що покарання Росії за агресію є одним з пунктів запропонованої під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН  Україною “формули миру”. Детальніше про те, що це за формула, ви можете прочитати за посиланням.

Окрім цього, президент Володимир Зеленський вже створив робочу групу для формування спеціального міжнародного трибуналу для Росії.

Фотографія обкладинки: Jorge Silva / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter