Зеленський дорікнув лідерам, що гальмують посилення санкцій проти Росії

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський дорікнув тим лідерам, які гальмують посилення санкцій проти Росії або надання допомоги Україні.

Про це він сказав у своєму останньому відеозверненні.

Президент також подякував усім, хто працює на посилення санкцій проти Росії й на збільшення оборонної та фінансової підтримки для України. Він наполягає, що санкції – це “єдиний рецепт захисту свободи в умовах вторгнення Росії”, і для західних держав це не про витрати, а про майбутнє.

“Світ уже визнав, що блокада Росією наших портів і ця війна провокують масштабну продовольчу кризу. Російські посадовці ще й відверто погрожують світу тим, що в десятках держав буде голод. А якими можуть бути наслідки такого голоду? До якої політичної нестабільності й до яких міграційних потоків це призведе? Скільки тоді доведеться витратити, щоб подолати наслідки? Ось на які питання потрібно відповідати тим, хто гальмує санкційні пакети проти Росії або намагається відкласти надання допомоги Україні”, – каже президент.

Президент наголошує, що кожен день війни – це посилення глобальних загроз, це нові можливості Росії провокувати нестабільність в інших регіонах світу, не тільки у Європі.

І це нові втрачені життя в Україні – українців, українок, які віддають найдорожче, щоб вільно жити могли всі. Я підкреслюю це: всі, зокрема й у тих країнах, де досі знаходять час посперечатися замість того, щоб максимально вкладатися в допомогу. Тому тиску на Росію потрібно значно більше.

Володимир Зеленський

Як відомо, окремі країни ЄС допускають відкладення нафтового ембарго проти Росії, щоби не затримувати інші заходи з шостого санкційного пакету. До цього заходу обмірковують вдатися, якщо не вийде переконати Угорщину, яка блокує цей пакет санкцій, підтримати його у нинішньому вигляді. Відомо також, що Греція допомагає Росії обходити санкції на нафту.

Наразі щодня Росія отримує від продажу нафти та газу європейським країнам 1 млрд доларів, тоді як її витрати на війну за один день сягають 1 млрд доларів. 

Видання Bloomberg з посиланням на свої джерела у дипломатичних колах повідомляє, що eряди країн-членів все ще налаштовані домовитися про пакет у повному обсязі до 16 травня, коли заплановавана зустріч міністрів закордонних справ у Брюсселі. Проте поступово з’являються прихильники думки, що нафтове ембарго можливо краще затримати, аби не гальмувати схвалення інших заходів. Опоненти цієї ідеї кажуть, що якщо не включити нафту до шостого пакету санкцій, це виглядатиме як прояв слабкості. 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наполягає, що нафтове ембарго треба обговорювати на саміті лідерів ЄС. А найближчий саміт запланований на кінець травня. 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн планувала раніше на цьому тижні розмову з Орбаном і регіональними лідерами у форматі відеоконференції, щоб спробувати знайти компромісний варіант, але її відклали і ще не визначили нову дату. 

Під час зустрічі 9 травня Урсули фон дер Ляєн з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном не вдалося досягнути домовленості щодо шостого санкційного пакету

Як відомо, Угорщина не погоджується підтримати нафтове ембарго навіть з винятком для себе і Словаччини з Чехією, які також дуже залежні від російської нафти, а для схвалення санкційного пакету необхідне одностайне рішення усіх 27 членів ЄС.

За інформацією ЗМІ, у ЄС розглядають можливість надання Угорщині фінансової компенсації у спробі переконати прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримати санкції щодо російської нафти.

Нагадаємо, із 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3 493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
 
На цьому також наполягає Велика Британія. У МЗС цієї країни заявили, що міжнародні санкції проти Росії мають скасувати лише тоді, коли всі її війська покинуть Україну.
 
Очільниця міністерства Ліз Трасс закликала своїх колег по “Великій сімці” на зустрічі в Німеччині взяти на себе зобов’язання продовжувати хвилю санкцій до тих пір, поки російські війська залишаться в Україні. Великобританія вимагає від Росії залишити усю територію України. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter