Греція допомагає Росії обходити санкції на нафту – die Welt

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Греція допомогла зберегти Росії експорт нафти на довоєнному рівні, незважаючи на санкції, згідно з якими європейські порти офіційно закриті для російських кораблів.

Про це пише Die Welt, повідомляє “Європейська правда“.

Як відомо, 8 квітня ЄС оголосив про п’ятий пакет санкцій і вирішив, що 2 873 кораблям російського торговельного флоту більше не дозволено заходити до європейських портів.

“Через чотири тижні про суворе тлумачення санкційного режиму не може бути й мови: зокрема, нафтові угоди російських енергетичних транснаціональних корпорацій “Роснефть” та “Лукойл” продовжують безперешкодно оформлятися через європейські порти”, – мовиться в статті.

Дані лондонського судноплавного реєстру Lloyd’s List свідчать, що з початку війни 24 лютого з країни щодня вивозилося близько 4,5 млн барелів сирої нафти на суму близько $509 млн.

Отже, експорт нафти з Москви залишився на довоєнному рівні й багато в чому завдяки Греції. Тоді як багато європейських та американських дилерів, нафтових та судноплавних компаній припинили всі контакти з операторами російського флоту, грецькі судновласники продовжують розширювати свій бізнес у Росії.

Наприкінці квітня грецький супертанкер Nissos Rhenia узяв на борт російську нафту марки Urals у порту Роттердама і вирушив до Сінгапуру, повідомляє Lloyd’s. Дедалі більше танкерних маршрутів прямують до Індії, Китаю та Південної Кореї. Фрахтові ставки на нафтові танкери вже зросли на 230% через війну в Україні.

Відповідно, виграє Греція, найбільший у світі оператор флоту. За даними Lloyd’s, протягом квітня з берегів російських нафтових портів Приморська, Новоросійська, Усть-Луги та Санкт-Петербурга зійшло 190 танкерів, 76 із них ішли під грецьким прапором.

Отже, греки збільшили свою частку в транспортуванні російської нафти утричі порівняно з попереднім роком.

Із 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3 493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter