Євросоюз оголосив про п’ятий пакет санкцій проти РФ

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський Союз оголосив про п’ятий санкційний пакет проти РФ, який передбачає заборону на імпорт російського вугілля, заборону транзакцій із чотирма російськими банками, а також закриття портів і доріг для транспорту країни-агресора.

Про це 5 квітня повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Урсула фон дер Ляєн. Джерело: EPA-EFE / STEPHANIE LECOCQ

“Росія веде жорстоку, нещадну війну також проти мирного населення України. У цій критичній точці нам потрібно витримати максимальний тиск. Тому сьогодні ми пропонуємо п’ятий пакет санкцій”, — сказала вона.

П’ятий пакет санкції проти РФ складається з кількох частин:

  • ЄС забороняє імпорт російського вугілля, який коштуватиме Росії 4 млрд євро щорічно.
  • Країни-члени ЄС забороняють транзакції з чотирма найбільшими російськими банками, серед яких буде і ВТБ-банк. Разом вони становлять 23% російського ринку.
  • ЄС запроваджує заборону російським суднам та операторам заходити до портів країн блоку. Виняток – агропродукція та харчові продукти, гуманітарні та енергетичні вантажі.
  • Євросоюз забороняє роботу російських та білоруських транспортних операторів, що позбавить російську промисловість ключових товарів.
  • Країни Євросоюзу розширюють заборону експорту до РФ. До списку потрапили такі елементи, як квантові комп’ютери, високотехнологічні напівпровідники, транспортні складники тощо.
  • ЄС відмовляється від імпорту з РФ низки товарів та сировини, зокрема деревини, насіння, морепродуктів та алкоголю. Це коштуватиме Росії ще 5,5 млрд євро.
  • Російським компаніям забороняється брати участь у європейських публічних закупівлях, російські державні установи позбавляються фінансової підтримки з боку ЄС.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що рада керівників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) зупинила Росії та Білорусі доступ до ресурсів банку. На такий крок керівництво організації пішло вперше за всю історію існування.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції щодо Росії запровадила навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина.

Росія стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 5314 обмежень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter