ЄБРР зупинив доступ Росії і Білорусі до своїх ресурсів

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Рада керівників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) офіційно затвердила застосування статті 8.3 статуту щодо зупинення доступу Росії та Білорусі до ресурсів банку.

Про це 4 квітня повідомив член ради директорів банку від України Артем Шевальов на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: agropolit.com

“За таке рішення проголосувала абсолютна більшість країн-акціонерів банку, яка становить 94,85% голосів у капіталі банку”, – уточнив він.

Шевальов додав, що на такий крок керівництво ЄБРР пішло вперше за всю історію існування організації.

За його словами, ЄБРР став першою міжнародною організацією, яка ухвалила таке рішення. Хоча це ще “не повне вигнання з цивілізованого світу для цих країн-злочинців, але дуже важливий перший крок”, сказав він.

Про закриття своїх представництв у Москві та Мінську ЄБРР оголосив ще наприкінці березня 2022 року.

ЄБРР – це міжнародний фінансово-кредитний інститут, що надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв’язки.

Банк не інвестує в нові проєкти в Росії з 2014 року, проте до середини 2021-го був досить активним у Білорусі.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції щодо Росії запровадила навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина.

Росія стала лідером у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 5314 обмежень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter