За два місяці повномасштабної війни з РФ із України виїхали майже 5,5 мільйона біженців – ООН

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися
Кількість біженців, які виїхали з України з початку повномасштабного російського вторгнення склала 5 372 854 особи. Найбільше українців виїхало до Польщі.
 
Такі дані, станом на 27 квітня, наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).
 

За даними ООН, до Польщі виїхали понад 2,9 мільйона людей. До Румунії понад 800 тисяч, до Росії виїхали понад 647 тисяч, до Угорщини 507 тисяч, до Молдови понад 439 тисяч, до Словаччини понад 363 тисячі і до Білорусі понад 24 тисячі осіб.

Статистика щодо біженців, як нагадують в ООН, складається з різних джерел, переважно з даних, наданих органами влади з офіційних пунктів пропуску. Попри те, що дані ретельно перевіряють, цифри щодо деяких прибулих є приблизними, кажуть фахівці.  

“Право вільно пересуватися в межах Шенгенської зони означає, що в Європейському Союзі дуже мало прикордонного контролю. Таким чином дані про прибуття в країни Шенгену (Угорщина, Польща, Словаччина), які межують з Україною, представляють лише дані про перетин кордону з цією країною, але за нашими оцінками, велика кількість людей переїхала в інші країни”, – зазначають в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців.

Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ) ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter