До Росії насильно вивезли понад 400 тисяч українців, зокрема 84 тисячі дітей – Денісова

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти насильно вивезли з України 402 тисячі громадян, серед яких 84 тисячі – це діти. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото: Reuters

Заяву про 402 тисячі депортованих до Росії українців Денісова зробила ще 24 березня, а потім ще раз розповіла про “понад 400 тисяч” депортованих вже в інтерв’ю Euronews 30 березня.

За даними Верховного комісара ООН у справах біженців, після початку повномасштабного російського вторгнення, у РФ опинилися щонайменше 350 тисяч українців. Однак невідомо, скільки з них поїхали туди свідомо та самостійно, а скільки під примусом.

Водночас дані інших українських посадовців сильно різняться. Так, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 27 березня казала, що “із зон бойових дій та тимчасово окупованих територій у напрямку Росії по неузгоджених з Україною квазігуманітарних коридорах вивезли 40 тисяч громадян”.

Своєю чергою мер Маріуполя, звідки інформація про депортацію до РФ надійшла вперше, казав про щонайменше 20–30 тисяч таких містян. Маріупольці розповідали посадовцю, що людей подекуди забирали прямо з вулиць. 

Також повідомлення про депортацію надходили з Харківщини: там 21 березня голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко розповів про насильне вивезення селян з Руської Лозової на територію Бєлгородської області РФ. Утім, про кількість таких людей Задоренко не повідомляв. 

Судячи із заяв посадовців, спочатку депортованих привозять до так званих фільтраційних таборів, якими інколи слугують спортивні зали шкіл. Там в них відбирають українські документи та видають документи російського зразка.

У Мінреінтеграції радили тим, хто опинився у таких таборах, таке: 

  • видалити всю “підозрілу” інформацію з телефонів, а саме обговорення політичних питань, бойових дій, засудження політики Путіна та Росії, фото військової техніки та руйнувань;
  • відписатися від чатів та каналів, де обговорюють новини;
  • залишити для використання найменш активний месенджер;
  • встановити двофакторну аутентифікацію на телефоні та на всі додатки з соцмережами;
  • під час допиту тримати себе максимально нейтрально, спробувати не вестись на провокації й не обговорювати політичні погляди;
  • намагатись попри все не віддавати паспорт та уникати проставлення там позначок, печаток та внесення письмових даних;
  • не підписувати жодних документів.
Фото: Reuters

У Росії депортованих, ймовірно, відвозять до депресивних регіонів на кшталт Сахаліну. Про переселення мешканців ОРДЛО до подібних регіонів було відомо ще торік, а незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення мешканців окупованих частин Донбасу почали під виглядом “евакуації” вивозити до сусідніх областей РФ. 

Тим, хто опинився у Росії, у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій радять якнайшвидше вийти на зв’язок та передати українській стороні свої контактні дані. Зробити це можна, зокрема, за допомогою організації “Допомагаємо поїхати” та їхнього спеціального чат-боту @helpingtoleave_bot, або ж через українські посольства в інших країнах. Їхні контактні дані ви можете знайти за покликанням.

Також радили спробувати виїхати до ЄС. Однак зробити це після заборони польотів для російських літаків надзвичайно важко й, за даними російських правозахисників, нині у РФ фактично ввели військове положення, не називаючи це так, а тому перетнути кордон країни або дуже важко, або взагалі неможливо. Офіційно – через антикоронавірусні обмеження. Відкритими фактично лишаються тільки шляхи до Білорусі.

Попри це у Мінреінтеграції радили два варіанти: 

  • через перепускний пункт Івангород – Нарва: для цього спочатку треба дістатись до Санкт-Петербурга потягом, звідти до Івангорода автостопом чи електричкою (тривалість дороги дві години, а вартість приблизно 700 рублів). Далі з Нарви радять їхати до Таллінна (тривалість дороги також 2 години, а для громадян України проїзд безкоштовний). Потрапивши в Естонію, радять звертатись за допомогою з будь-яких питань за номером 12-47 або +3726001247. Дзвінки безкоштовні;
  • також можна придбати квиток на автобус Ecolines до Риги (Латвія) чи Вільнюса (Литва).

“Обмежень на виїзд для громадян України з точки зору закону немає. Потрапивши на територію ЄС, вирушайте до будь-якої країни. Там оформлюйте статус на тимчасовий захист. Він дозволяє отримати тимчасове житло, пільги та фінансову допомогу. Ви також можете не оформлювати цього статусу, а відразу самостійно шукати житло та роботу”, – наголошували у відомстві. 

Деякі депортовані опиняються не у Росії, а на окупованих нею територіях, зокрема у Криму. 

Нагадаємо, що примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter