Окупанти депортують деяких маріупольців до Росії

Дата: 20 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти депортують деяких мешканців Маріуполя до Росії. 

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко

Мапа Маріуполя. Червоним контуром позначений Лівобережний район міста

Українські захисники відійшли від місць масового скупчення людей у місті, щоб не наражати їх на небезпеку обстрілів, і цим, за словами Кириленка, скористалися окупанти. Свідчення, які він отримав, вказують, що росіяни насильно вивезли з Маріуполя вже понад тисячу людей, й передусім йдеться про мешканців Лівобережного району. 

“Точно відомо про мешканців вулиць Українського козацтва та Азовстальської, жителів Виноградного, а також тих, хто переховувався від російських бомбардувань у спортивному клубі на 17-му мікрорайоні”, – розповів голова обласної військової адміністрації.

Спочатку маріупольців відправляють у так звані фільтраційні табори, перевіряють телефони, відбирають українські документи, а після цього частині видають “окупантський аусвайс” і відправляють на територію країни-агресорки. 

“Доля іншої частини (маріупольців – ред.) залишається невідомою. Росіяни чинять з українцями, так само як у 1944 вчинили з кримськими татарами!”, – наголошує Кириленко. 

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Незаконну “евакуацію” жителів ОРДЛО до Росії почали проводити ще до початку війни. Спочатку про це заявив російський терорист Денис Пушилін, а згодом про це ж повідомив інший бойовик Леонід Пасічник. Обидва пояснювали свої дії тим, що Збройні сили України нібито готові до “силового захоплення Донбасу”.

Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 

Фотографія обкладинки: Reuters/Alexander Ermochenko

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter