“Пішов по воду і забрали”: міська влада Маріуполя каже вже про 20–30 тисяч депортованих до Росії городян

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися

За оцінкою міської влади Маріуполя, російські окупанти насильно вивезли до Росії від 20 до 30 тисяч маріупольців. 

Про це в інтерв’ю УНІАН розповів мер міста Вадим Бойченко.

Фото: boychenko.mrpl.life

До початку повномасштабного російського вторгнення, за словами Бойченка, у Маріуполі мешкали 540 тисяч людей, приблизно половину з яких вдалось евакуювати. 

“Поки працювала залізниця, поки працювали звичайні дороги, виїхало близько 140 тисяч. Потім ще близько 100 тисяч виїхало. 60 тисяч вивезли організовано через коридор за допомогою волонтерів. Але треба розуміти, що і на околицях міста є люди, які також вимагають евакуації”, – каже очільник міста. 

Від шостого дня повномасштабного вторгнення окупанти почали всіма зусиллями блокувати виїзд містян. Так, вони не тільки безперестанку обстрілювали місто та не пропускали людей, але й палили автобуси, якими б мали їхати маріупольці. 

“150 нових автобусів вони перетворили на попіл”, – розповідає Бойченко. 

Водночас тисячі маріупольців загарбники вивезли до Росії. Про насильне переміщення раніше повідомляли як українські розвідники, так і Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Точну кількість депортованих, за словами Бойченка, нині оцінити складно, адже тим спискам, які публікують росіяни, довіряти не можна: “Є поки що ймовірні дані… За нашими оцінками, це від 20 до 30 тисяч городян”.

Двір у Маріуполі після обстрілу російських окупантів. Фото: телеграм-канал полку “Азов”

Міський голова зазначив, що від знайомих дізнається про випадки, коли маріупольців забирали посеред вулиці та відвозили як до самої Росії, так й до тимчасово окупованих нею регіонів України. 

“Вчора мені зателефонував сусід, якого примусово вивезли. Він пішов по воду, а його відвезли. Наразі він опинився в окупованому Новоазовську. Когось везуть до Росії. Припустимо, потяг завантажили, він поїхав до Томська. Яка тут логіка, складно зрозуміти. Люди ще дуже налякані та бояться говорити. Вони не розуміють, що буде з ними далі. Не у всіх із собою є мобільні телефони чи документи. У мого товариша батьки зателефонували, але розмовляють пошепки. Ви повинні розуміти, людина 20 днів сиділа у підвалі, а тепер її забрали незрозуміло куди”, – говорить Бойченко. 

Мер міста також зазначив, що депортовані до Росії маріупольці, в яких відбирають документи, стикаються з несприйняттям з боку росіян: “У депортації маріупольців не шанують. Я точно знаю, що людей переписують. Зігнали до школи, як невідомо кого, і там люди сидять і чекають, що далі. Росіяни нічим не відрізняються від фашистів — ті ж самі концтабори, як 1941 року. Все за методикою Геббельса. Працюють за інструкцією”.

Раніше ZMINA розповідала, що частину маріупольців росіяни депортували до тимчасово окупованого Криму та поселили у спортивних залах школи у Джанкої. Через погані умови тримання деякі з них влаштували там акцію непокори.

За повідомленнями медіа, депортують з Маріуполя й дітей без батьків. 

Інформація про депортацію українців до Росії надходить не тільки з Маріуполя: 21 березня голова Дергачівської громади на Харківщині В’ячеслав Задоренко розповів про насильне вивезення селян з Руської Лозової на територію Бєлгородської області РФ.

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter