Окупанти вивозять мешканців села на Харківщині до Росії

Дата: 21 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти на Харківщині вивозять населення села Руська Лозова до Росії. 

Про це розповів голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко.

Покажчик біля річки Лозовенька, поблизу якої розташоване село Руська Лозова. Фото: вікіпедія

У селі Руська Лозова в Дергачівському районі Харківщини проживає трохи більш ніж 5 тисяч людей. Населений пункт розташований поблизу витоків річки Лозовенька та оточений великим лісовим масивом. 

За словами Задоренка, росіяни вивозять селян під виглядом “евакуації” до Бєлгородської області РФ. Він не уточнив, про яку кількість людей нині йдеться. 

Раніше інформація про насильне вивезення українців до Росії вже надходила з Маріуполя.

За словами голови Донецької ОВА Павла Кириленка, містян спочатку відправляють до так званих фільтраційних таборів, де перевіряють телефони, відбирають українські документи, а після цього частині видають російські. Кириленко зазначав, що має дані про щонайменше тисячу таких маріупольців передусім з Лівобережного району.

Офіційно Росія вперше заявила про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” до РФ ще 7 березня. Такого рішення керівництво країни-агресорки нібито дійшло після розмови між президентом РФ Володимиром Путіним та президентом Франції Еммануелем Макроном. Після оголошення про плани “евакуювати” українців до Росії Макрон назвав цю ідею моральним і політичним цинізмом. Абсурдною, цинічною та неприйнятною назвала ідею російського керівництва й Україна. 

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія почала вивозити на свою територію мешканців окупованих районів Донецької та Луганської областей. Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 

Нині, за даними Верховного комісара ООН у справах біженців, до Росії виїхала щонайменше 231 тисяча українців. Однак не відомо, скільки з цих людей зробили це свідомо та самостійно, а скільки під примусом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter