Росія заявила, що проведе “евакуацію” українців до Білорусі та РФ: це – порушення міжнародного права

Дата: 07 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російське міністерство оборони заявило про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” і збирається “евакуювати” жителів Києва, Харкова, Сум та Маріуполя до Білорусі та РФ. Це є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Про плани російського керівництва повідомляє російський Інтерфакс. 

План одного з маршрутів, який російські окупанти називають “евакуаційним”

Рішення про відкриття так званих “гуманітарних коридорів” та запровадження “режиму тиші” окупанти ухвалили після телефонної розмови президента Франції Еммануеля Макрона та очільника РФ Володимира Путіна, що відбулася напередодні. До цього евакуацію, організовану за посередництва Червоного Хреста, зокрема з Маріуполя та Волновахи, російські загарбники зірвали двічі.

Також російські війська обстріляли жителів Ірпеня на Київщині, які намагалися залишити місто, що перебуває на межі гуманітарної катастрофи.

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

У Генштабі ЗСУ 7 березня нагадали, що Росія, діючи підступно, порушує правила міжнародного гуманітарного права, вчиняє обстріли цивільного населення, “зелених коридорів”, бере в заручники жінок та дітей, розміщує техніку, боєприпаси в житлових кварталах міст, а також штучно створює гуманітарну кризу в захоплених населених пунктах. 

Нагадаємо, що незаконну “евакуацію” жителів ОРДЛО до Росії почали проводити ще до початку війни. Спочатку про це заявив російський терорист Денис Пушилін, а згодом про це ж повідомив інший бойовик Леонід Пасічник. Обидва пояснювали свої дії тим, що Збройні сили України нібито готові до “силового захоплення Донбасу”.

Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 

Фотографія обкладинки: Reuters / Alexander Ermochenko

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter