Україна про російську “евакуацію” до РФ та Білорусі: “Абсурдно, цинічно, неприйнятно”

Дата: 07 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Запропонований владою Росії варіант вивезення українців з Києва, Харкова, Сум та Маріуполя до Білорусі та РФ, який влада країни-агресорки називає “евакуацією”, є абсурдним, цинічним та неприйнятним. 

Про це заявила міністерка реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Мешканці Волновахи на Донеччині намагаються евакуюватися з міста, 5 березня 2022 року. Фото: фейсбук-сторінка голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка

Верещук нагадала, що Росія вже двічі зривала відкриття гуманітарних коридорів, організованих за посередництва Червоного Хреста, обстрілюючи маршрути евакуації з Маріуполя та Волновахи. Окрім цього, російські загарбники обстрілювали жителів Ірпеня на Київщині, які намагалися залишити місто.

“Тепер росіяни кажуть, що готові відкрити коридори, але в бік РФ. Тобто вони хочуть, щоб наші громадяни йшли на територію РФ. Абсурдно, цинічно, неприйнятно. Закликаю весь цивілізований світ натиснути на Росію. Нам потрібні гуманітарні коридори. Треба виводити цивільних українців та іноземців з гарячих зон”, – сказала Верещук. 

Міністерка наголосила, що довіряти інформації про евакуацію слід лише з офіційних українських джерел: “Тільки офіційні повідомлення української влади! Тільки вони є підставою роботи гуманітарних коридорів на українській території”. 

Примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб з окупованої території на територію окупаційної держави є порушенням статті 49 Женевської конвенції про захист жертв війни від 1949 року та статті 85 Додаткового протоколу 1 до Женевських конвенцій.

Нагадаємо, що незаконну “евакуацію” жителів ОРДЛО до Росії почали проводити ще до початку війни. Спочатку про це заявив російський терорист Денис Пушилін, а згодом про це ж повідомив інший бойовик Леонід Пасічник. Обидва пояснювали свої дії тим, що Збройні сили України нібито готові до “силового захоплення Донбасу”.

Люди, яких переміщували до Росії, розповідали про жахливі умови, з якими зіткнулися після від’їзду. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter