Російська компанія переселила 2 тисячі шахтарів із сім’ями з ОРДЛО до Якутії

Дата: 03 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Російський промисловий холдинг “Колмар” перевіз 2 тисячі шахтарів і їхніх сімей з ОРДЛО до Якутії.

Про це розповів голова холдингу Артем Левін, повідомляє російське видання РБК.

Місто Нерюнгрі у Якутії, куди переселили шахтарів із сім’ями

Російська компанія, власниками якої є, зокрема, друг президента РФ Володимира Путіна Геннадій Тимченко, не приховує, що влаштовує на роботу шахтарів з окупованого Донбасу. На сайті холдингу навіть є цілий розділ щодо питань працевлаштування “для громадян України та республік Донбасу”. Тільки у 2016 році “Колмар” прийняв на роботу 200 українських шахтарів. 

“Брак кадрів великий: історично в Якутії не було “підземників” і збагачувачів, доводиться багато вкладати в навчання і підготовку”, – розповідали тоді в холдингу.

Переселення 2 тисяч шахтарів із сім’ями до Якутії відбулося, адже російська компанія вирішила поступово позбутися вахтового методу видобутку. Холдинг сприяв отриманню з боку шахтарів громадянства та відправив їх до міста Нерюнгрі. 

Про те, що російські рекрути пропонують шахтарям з ОРДЛО працевлаштовуватися на роботу на шахтах у РФ в обмін на отримання громадянства за спрощеною процедурою, вже повідомляли в Офісі Омбудсмана. 

На сайті холдингу “Колмар” є розділ щодо питань працевлаштування “для громадян України та республік Донбасу”

“На шахти РФ виїжджають цілі бригади шахтарів з ОРДЛО. Вони пояснюють це тим, що на шахтах РФ зарплатню виплачують більш-менш вчасно, в той час як окупанти в ОРДЛО багатьом шахтарям досі не погасили заборгованість, а виїхати на заробітки до інших країн під час пандемії практично неможливо”,розповідав представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський

Водночас бойовики в ОРДЛО лише за минулий рік закрили понад 40 шахт, а в Росії за допомогою українських працівників створюють штучну конкуренцію. 

За останні п’ять років на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей загинуло понад 200 шахтарів, а ще понад 2 тисячі отримали травми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter