Угорщина блокує шостий пакет санкцій проти РФ

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Угорщина вчергове заблокувала схвалення шостого пакета санкцій проти РФ, що передбачав поступове впровадження ембарго на нафту на нафтопродукти.

Про це на своїй сторінці у твіттері пише кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк.

“Завершилася зустріч послів ЄС. Поки немає домовленостей щодо санкцій проти РФ. Вони знову зберуться завтра і, можливо, у вівторок. Угорська впертість”, — написав він.

Угорщина анонсувала, що збирається блокувати ці санкції. На рішення Будапешта не плинула навіть поступка в бік Угорщини та Словаччини – для них впровадження цих санкцій пропонувалося відтермінувати на 1,5 року.

ZMINA розповіла, що має увійти у шостий пакет санкцій проти РФ. 

Раніше прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі закликав ЄС відмовитися від вимоги одностайності щодо зовнішньополітичних рішень і підготуватися до змін Договору про ЄС після вторгнення Росії в Україну.

Драгі переконаний, що Європа повинна рухатися до “прагматичного федералізму”, щоб краще озброїтися для вирішення питань економіки, енергетики, оборони та зовнішньої політики.

За його словами, ЄС має покращити процес прийняття рішень, щоб відповісти на атаку Росії, яка поставила під сумнів мир на континенті.

“Ми повинні подолати цей принцип одностайності, який веде до логіки перехресних вето, і рухатися до рішень, прийнятих кваліфікованою більшістю”, – цитує Драгі “Європейська правда.

Використання кваліфікованої більшості, що означає, що 15 із 27 країн ЄС, які представляють щонайменше 65 відсотків усього населення ЄС, необхідні для підтримки рішення, унеможливить блокування рішень однією країною.

З 24 лютого до 5 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 6 802 випадки загибелі або поранення цивільних у контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 3 309 загиблих, серед яких 234 дитини, 3493 поранених, з них 330 дітей. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.
 
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter