У ЄС розповіли, яким буде шостий пакет санкцій щодо Росії через її війну проти України

Дата: 04 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У шостому пакеті санкцій під обмеження потрапить російська нафта, декілька великих банків, російські телеканали та російські військові, яких підозрюють у міжнародних злочинах проти мирного населення в Бучі Київської області та Маріуполі Донецької області.

Про це повідомляє ВВС News Україна з посиланням на голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн

 
ЄС планує відімкнути від системи банківських переказів SWIFT найбільший російський банк “Сбербанк”.

Також, за словами фон дер Ляєн, до списку внесуть ще два російських банки. Раніше західні видання повідомляли з посиланням на джерела, що може йтися про Московський кредитний банк та Россельхозбанк.

Під персональні санкції потраплять російські військові високопосадовці, підозрювані у воєнних злочинах у Бучі та Маріуполі.

Ми знаємо, хто ви. І ви відповідатимете за це.

Фон дер Ляєн

Деталі та конкретні імена в новому списку санкцій стануть відомі пізніше. Після того як пропозиції Єврокомісії обговорять і затвердять посли всіх 27 країн ЄС, а текст буде оприлюднений в офіційному європейському журналі.

ЄС також має намір припинити свою залежність від російської нафти. За словами голови Єврокомісії, російську сиру нафту припинять закуповувати через шість місяців, а продукти нафтоперероблення – до кінця 2022 року.

Хоча вона не згадала про будь-які винятки, очікується, що дві країни, які найбільше залежать від російської нафти, Словаччина та Угорщина, отримають більше часу на пошук альтернативних джерел.

Тим часом, як пише Bloomberg, в угорському уряді заявили, що план ЄС щодо повної заборони російської нафти незадовільний, оскільки він загрожує енергетичній безпеці Угорщини.

За словами поінформованих джерел, Угорщині та Словаччині, які сильно залежать від російської енергії, буде дано час до кінця 2023 року для виконання санкцій, на рік більше, ніж іншим країнам-членам.

Проте речник уряду Угорщини Золтан Ковач, заявив, що занепокоєння Угорщини залишаються невирішеними.

“Ми не бачимо жодного плану чи гарантій у поточній пропозиції щодо управління навіть перехідним періодом, а також того, що гарантуватиме енергетичну безпеку Угорщини”, – сказав він.

Європейське нафтове ембарго – один з найрадикальніших кроків, що залишилися в резерві в Заходу, зазначає “BBC News Україна”. Нафтогазовий сектор приносить Росії до половини доходів бюджету та понад половину експорту, а 70% газу та 60% нафти й нафтопродуктів вона продає якраз до Європи.

За два з половиною місяці війни ЄС заплатив Росії понад 20 млрд євро за нафту та понад 30 млрд євро за газ.

Водночас серед 27 членів ЄС немає консенсусу щодо припинення використання російського природного газу – палива, яке ще не потрапило під санкції ЄС.

Серед іншого ЄС планує відімкнути три великі державні російські телеканали від кабельної, супутникової та інтернет-трансляції в ЄС.

Вони, за словами Урсули фон дер Ляєн, є “рупором, який посилює брехню Путіна”.

Урсулу фон дер Ляєн

Окремо фон дер Ляєн наголосила: “Ми хочемо, щоб Україна перемогла в цій війні”. І вже зараз вона пропонує розпочати роботу над “амбітним пакетом відновлення”.

Фон дер Ляєн зазначила, що економіка України впаде на 35–50% у 2022 році й, щоб залишитися на плаву, їй знадобиться 5 мільярдів євро на місяць.

“Ми також повинні внести свою частку”, – додала вона.

Раніше повідомлялося, що попри накладені у 2014 році санкції проти російського виробника зброї “Алмаз-Антей” західні компанії продовжували постачати йому свою продукцію.

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини з 24 лютого до 27 квітня 2022 року зафіксувало 2 829 загиблих цивільних, 3 180 громадян отримали поранення. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter