Західні компанії попри санкції постачали продукцію російському виробнику зброї “Алмаз-Антей”

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Попри накладені у 2014 році санкції проти російського виробника зброї “Алмаз-Антей” західні компанії продовжували постачати йому свою продукцію.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав бізнесмен та ексміністр Кабміну Дмитро Дубілет, який разом з командою від початку повномасштабної війни займається бізнес-виміром санкцій проти РФ.

За його словами, до початку повномасштабної війни в тендерах концерну “Алмаз-Антей” зафіксовано 116 компаній. 

“Алмаз-Антей” – це ключове російське військове підприємство, що виготовляє “Буки”, С-300, С-400, С-500 та іншу зброю. Воно знаходиться під санкціями з 2014 року, але багато західних підприємств до останнього продовжували поставляти йому свою продукцію”, – пише Дубілет.

Колишній міністр вважає, що необхідно “домогтися розуміння в Заходу, що окремі санкції не працюють”.

Він оприлюднив повний файл із деталями закупівель та повним переліком таких компаній. У цьому переліку компанії таких країн: Швейцарія, США, Китай, Чехія, Німеччина, Британія, Японія, Ізраїль і Тайвань. Зокрема, зустрічаються такі відомі бренди, як Peugeot, Canon, Toyota, Samsung, Asus, Hewlett-Packard та Nvidia.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, без санкцій із власної волі з ринку Росії за півтора місяця війни вийшло або призупинило діяльність понад 600 міжнародних компаній. Наразі загалом у Росії залишилися приблизно 106 компаній. 232 компанії, які пообіцяли вийти, але поки цього не зробили. 

Виконавчий директор громадської організації “Життя” Дмитро Купира виокремив дві категорії таких компаній, що залишилися в РФ, – які сплачують найбільші з міжнародних компаній податки до російського бюджету і які мають велику кількість найманих працівників у Росії. Серед таких копаній – Renault, Hundai, KIA Motors, Mitsubishi, Nissan.  

Купира додав, що лишень компанія “KIA Motors” має в Росії 14 заводів, де працюють близько 52 тисяч росіян. Німецька рітейлінгова компанія METRO забезпечує Росію 14 тисячами робочими місць, французька Auchan – 33 тисячами, Leroy Merlin – 44 тисячами. 

МЗС України оприлюднило список компаній, які вирішили залишитися на території РФ.

Раніше повідомлялося, що після окупації Криму в обхід санкцій Німеччина та Франція озброїли Росію на 273 мільйони євро. 

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини з 24 лютого до 27 квітня 2022 року зафіксувало 2 829 загиблих цивільних, 3 180 громадян отримали поранення. 

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та говорять про 600 тисяч переміщених громадян України. 

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter