Після окупації Криму в обхід санкцій Німеччина та Франція озброїли Росію на 273 мільйони євро

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Відповідно до внутрішнього звіту ЄС, виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід існуючих санкцій.

Про це йдеться у документі, що у своєму розпорядженні має британська The Telegraph.

Частина обладнання, яке продали Росії в обхід санкцій, використовується у збройних діях проти України.

Виробники використали схему, яка була відома з 2014 року, однак яку ЄС закрив лише з початком вторгнення – постачання здійснювалося за контрактами, які формально були підписані до протиправної тимчасової окупації Криму, після якої ЄС запровадив ембарго для нових контрактів з армією та підприємствами оборонної сфери в РФ.

Видання стверджує, постачання до Росії, що здійснювалося за цією схемою, включало бомби, ракети та гармати. Цей експорт здійснювали десять країн-членів ЄС. Близько 78% від загального обсягу, а це  350 мільйонів євро, постачали німецькі та французькі фірми.

Німецькі фірми продали до Росії товарів “подвійного використання” на суму 121 мільйон євро. Уряд стверджував, що їх надурили російські покупці, що запевняли у мирному використанні товарів.

“Якщо були ознаки будь-якого військового використання, експортні ліцензії не надавалися”, заявив речник Міністерства економіки країни.

Франція продала для озброєння РФ найбільше на суму 152 мільйони євро в рамках 76 експортних ліцензій. Уряд дозволив продавати росіянам бомби, ракети, торпеди, а також  тепловізійні камери для понад 1 000 російських танків та навігаційні системи для винищувачів і ударних гелікоптерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter