ООН прогнозує голод у світі через блокаду Росією портів України

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

ООН попереджає, що закриття портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.

Про це повідомляє New York Times.

Повідомляється, що сховища України переповнені зерном, яке у звичайний рік допомагає нагодувати 400 мільйонів людей у ​​всьому світі. Утім, Росія своєю війною проти України порушила ланцюг постачання, адже порти не можуть нормально працювати поблизу зони бойових дій.

Виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі переконаний, що проблема глобального постачання продовольства полягає в тому, щоб тримати відкритими південні порти – Одеса, Чорноморськ, Південний та Миколаїв на узбережжі Чорного моря, яким загрожує напад РФ.

Бізлі говорив телефоном і письмово викладав свої побоювання Росії, але Кремль не відповів на жодне з них.

За словами Бізлі, операційні витрати на продовольчу програму ООН зросли на 71 мільйон доларів на місяць:

“Це означає, що ми годуватимемо на 4–5 мільйонів людей менше на рік лише через збільшення витрат”, – пояснив він.

В ООН назвали тривожною загрозою довгостроковий виклик глобальним ринкам продовольства.

За словами Девіда Бізлі, українські фермери все ще можуть зібрати врожай, який допоможе нагодувати тих, хто голодує, у світі, якщо війна припиниться зараз, але не в тому разі, якщо південні порти та чорноморські морські шляхи залишаться закритими.

Бізлі закликає лідерів країн “Великої сімки” та уряди інших країн повернути у виробництво сільськогосподарські угіддя, що не використовуються, щоб компенсувати можливу втрату українських запасів продовольства. Він попередив, що брак продовольства на світовому ринку і подальший різкий стрибок цін на продовольство означали б катастрофу для бідних країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter