За останні два роки в тимчасово окупованому Криму росіяни організували 10 масових затримань кримських татар – “Крим SOS”

Дата: 29 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З початку 2021 року в тимчасово окупованому росіянами Криму відбулися щонайменше 10 хвиль масових затримань біля будівель окупаційних установ. Лише з вересня до листопада 2021 року окупанти провели шість масових хвиль затримань кримськотатарських активістів.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS“.

4 вересня 2021 року біля будівлі незаконного “управління ФСБ” в окупованому Сімферополі затримали понад 60 осіб, які вийшли на підтримку затриманих раніше кримських татар, зокрема Нарімана Джеляла. Окупанти склали 58 адміністративних проваджень, 24 людей оштрафували за нібито “порушення маскового режиму” на суми від 5 до 30 тисяч рублів.

11 жовтня 2021 року загарбники затримали 20 кримськотатарських активістів, які зібралися біля “суду”, щоб дізнатися про результат судового засідання щодо красногвардійської групи “справи “Хізб ут-Тахрір“. Сімох людей оштрафували на суми від 5 до 20 тисяч рублів.

25 жовтня 2021 року росіяни затримали 21 кримчанина біля будівлі незаконного “суду”, де відбувалася трансляція засідання щодо красногвардійської групи “справи “Хізб ут-Тахрір”. Адвокатів до затриманих не пускали, погрожуючи притягненням до адміністративної відповідальності за нібито “непідкорення законній вимозі співробітника поліції”. Серед затриманих того дня був адвокат Едем Семедляєв, згодом заарештований на 12 діб за нібито “непідкорення законній вимозі співробітника поліції”. Російські силовики вимагали від кримськотатарського адвоката роздягнутися догола. 14 осіб оштрафували на суми в 10 та 15 тисяч рублів.

29 жовтня 2021 року загарбники затримали 31 кримськотатарського активіста та громадянського журналіста, які зібралися біля будівлі “суду”. Того дня оголошували вироки фігурантам третьої бахчисарайської групи “справи “Хізб ут-Тахрір”.

1 листопада 2021 року окупанти затримали 19 кримськотатарських вільних слухачів, які хотіли дізнатися результати судового засідання щодо красногвардійської групи “справи “Хізб ут-Тахрір”. 12 осіб оштрафували за “порушення карантинних заходів” на суми від 8 до 15 тисяч рублів

23 листопада 2021 року росіяни незаконно затримали 31 людину під час зустрічі Едема Семедляєва, який вийшов на волю після відбуття адміністративного арешту. Серед затриманих були жінки та діти. Так звані “суди” заарештували 21 особу на терміни від 10 до 14 діб і оштрафували дев’ять осіб на суми від 10 до 15 тисяч рублів.

 

18 лютого 2022 року біля будівлі незаконного “Бахчисарайського районного суду” російські силовики затримали 15 кримських татар. Вони прийшли підтримати затриманого раніше делегата Курултаю, культуролога Едема Дудакова. Уже 19 лютого той самий “суд” покарав затриманих адміністративними арештами. Троє людей мали сплатити штрафи в розмірі 10 та 12 тисяч рублів.

25 січня 2023 року 34 особи затримали біля незаконного “Київського районного суду” в тимчасово окупованому українському Сімферополі, де відбувалося слухання справи шести кримських татар, затриманих після хвилі обшуків у Джанкойському районі. Сімох затриманих відпустили, особа з інвалідністю другої групи мала сплатити 20 тисяч рублів штрафу, решту відправили під адміністративний арешт від 10 до 16 діб.

27 липня 2023 року 14 осіб росіяни затримали біля будівлі незаконного “Верховного суду” в Сімферополі. Там транслювали апеляційне слухання в справі Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Серед затриманих були родичі політв’язнів та журналісти Куламет Ібраїмов і Лутфіє Зудієва. За нібито “участь у масовому одночасному перебуванні громадян у громадських місцях” “суд” помістив Куламета Ібраїмова під адміністративний арешт на п’ять діб, Лутфіє Зудієву та ще трьох осіб оштрафував на суми від 12 до 15 тисяч рублів.

25 серпня 2023 року 22 особи затримали біля будівлі так званого “Київського районного суду” в Сімферополі. Вони зібралися підтримати шістьох кримських татар, яких затримали раніше після обшуків у Бахчисарайському районі. Усі 22 особи отримали адміністративні арешти від однієї до семи діб.

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму й особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter