У Криму російські силовики затримали вільних слухачів та журналістів, зокрема, Лутфіє Зудієву. Вони прийшли на судове засідання у справі Нарімана Джеляла

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Під будівлею незаконного “Верховного суду Криму” співробітники “поліції” почали масово затримувати вільних слухачів та журналістів, які прийшли підтримати підсудних Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, у справі яких на сьогодні призначено розгляд апеляційної скарги.

Про це інформують правозахисна організація “Кримський процес”, правозахисна ініціатива “Кримський дискурс” та адвокат Едем Семедляєв.

 

Загалом російські силовики затримали 14 осіб. Із них – троє жінок.

“Загалом затримали 14 людей, з них троє жінок. Арештували п’ятьох людей. У всіх інших зібрали відбитки пальців і зразки ДНК, сфотографували, виписали застереження і відпустили”, — прокоментував адвокат Едем Семедляєв. 

Підставою для затримання, за словами поліцейських, стало повідомлення на екстрену службу 102 про нібито порушення громадського правопорядку. Затриманих посадили в автобус та відвезли до “Залізничного відділку поліції” для встановлення ідентичності.

Громадське об’єднання “Кримська солідарність” інформує, що за 15 хвилин до затримання кілька вільних слухачів написали ім’я  незаконного “голови суду” скарги через те, що їх росіяни не допустили на судове засідання. 

У “відділку поліції” утримували: Ахтемова Зарема, Аблямітова Керіма, Усеїнова Рустема, Ахтемова Ескендера, Курносова Рустема, Ахтемова Сервера, Усеїнова Сеяре, Тейфука Мансура, Абдурахманова Нарімана, Мустафу Мустафаєва, Джелялова Руслана, Рустема Умерова.

Повідомляється, слухачів судового засідання, зокрема родичів підсудних, до будівлі “суду” не пускають, хоча 19 липня 2023 року “суд” проголосив, що судові засідання у цій кримінальній справі відбуватимуться відкрито.

 

За попередніми даними, серед затриманих батьки Азіза Ахтемова та двоє журналістів — Лутфіє Зудієва та Ібраїмов Куламет.

“Коли мене забирали, я був на прохідній у суді, розбирався, що мені можна знімати на території суду, і чи є відповідний дозвіл від голови. Коли розмовляв з приставом, підійшли двоє співробітників поліції й запитали, чи є документи із собою, на що я надав їх. Після того, як закінчив з приставом, хотів пройти до суду в канцелярію, щоб уникнути затримання, але номер не пройшов і співробітники попросили пройти відразу до райвідділку і навіть не до автобуса. Я сьогодні постився, тримався дуже довго, але таки мені довелося перервати пост через них”, — розповів про своє затримання журналіст Кримської солідарності Куламет Ібраїмов.

Куламет Ібраїмов

Окупанти хочуть провести примусову дактилоскопію та фотофіксацію. Журналістка Лутфіє Зудієва заявила, що дії співробітників “Залізничного райвідділку поліції” незаконні та відмовляється від дактилоскопії та фотофіксації. Також від дактилоскопії та фотофіксації відмовилася й мати політв’язня Азіза Ахтемова Зарема Ахтемова. 

Стосовно Зареми Ахтемової, Руслана Джелялова, Лутфіє Зудієвої та Рустема Усеїнова склали протокол за ч. 1 ст. 20.2.2 КоАП РФ (“організація не є публічним заходом масового одночасного перебування та (або) пересування громадян у громадських місцях, публічні призи (або) пересування громадян у громадських місцях”).

Через повторне правопорушення щодо кореспондента “Кримської солідарності” Куламета Ібраїмова правоохоронці склали протокол за ч. 4 ст. 20.2.2 КоАП РФ.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter