У Криму силовики затримали кримськотатарських чоловіків, які вийшли підтримати політв’язнів під “військовий гарнізонний суд”

Дата: 11 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Окупаційні силовики затримали кримських татар, які вийшли до незаконного “військового гарнізонного суду”, у якому через конференцзв’язок розглядається апеляційна скарга у красногвардійській “справі Хізб ут-Тахрір”

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

 

За словами правозахисниці “Кримської солідарності” Лутфіє Зудієвої, під “суд” приїхали біля сотні кримських татар, серед яких рідні незаконно засуджених громадян України. Через 15 хвилин до них приїхали російські силовики з пустими автобусами та евакуаторами. В автобуси посадили кримськотатарських чоловіків, а евакуатори тим часом повантажили автівки кримських татар. 

Повідомляється, зокрема, про таких затриманих:

1. Аблялімов Казім Расімович;
2. Ібрагімов Мір Ібрагім Мір Вагіф огли
3. Урінбаєв Садик Рузікулович;
4. Мустафаєв Енвер Сеітович;
5. Шіхбадінов Рустем Велітовіч;
6. Параламов Решта Расімович;
7. Тейфук Селім Рішатовіч;
8. Мансур Аблямітов Рустемович;
9. Меметов Ескендер Ремзієвич;
10. Меметов Ділявер Ремзієвич;
11. Емірусеїнов Решат Асанович;
12. Ібрагімов Ленур Мусанович;
13. Алімхан Абітов Алімович;
14. Умєров Аметхан Айдерович;
15. Мінгафаров Гафур Шаріповіч

 

“Кримська солідарність” повідомляє, що російські силовики затримують навіть тих громадян України, у яких є паспорти. Їм повідомляють, що їх затримують для встановлення особистості та через порушення статті 20.6.1 КоАП РФ (“невиконання правил поведінки під час надзвичайної ситуації або загрози її виникнення”). 

“Ми прийшли в суд як слухачі і це наше законне право. Людей саджають на 20 років і хочуть, щоб ми з цим змирилися і мовчали. Цього ніколи не буде. Краще б правоохоронці та влада боролися зі справжніми злочинцями, а не із жінками та літніми чоловіками. Репресивна система не може змиритися з нашою небайдужістю”,прокоментувала Аліє Емірусеїнова, дружина Рустема Емірусеїнова. 

Затриманих привезли до центрального відділку поліції Сімферополя. Їх захищає адвокат Назім Шейхмамбетов.

Тим часом Апеляційний військовий суд міста Власіха Московської області відклав розгляд апеляційної скарги у справі красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”.

Як повідомляє адвокатка Ліля Гемеджи, слухання перенесли, її додаткову скаргу на вирок “суду” першої інстанції не передали підсудному Арсену Абхаїрову.

Наступне засідання призначене на 10 ранку 25 жовтня. 

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд 3 листопада засудив трьох фігурантів красногвардійської “справи Хізб ут-Тахрір”. Рустема Емірусеїнова засудили до 17 років з відбуванням перших двох у в’язниці, решту – на суворому режимі. Арсена Абхаїрова – до 13 років з відбуванням перших двох років у в’язниці. Ескендера Абдулганієва – до 12 років також з відбуванням у в’язниці перших двох років.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території окупованого нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Засуджені відкидали обвинувачення і вказували на кримінальне переслідування з політичних мотивів. 

3 листопада окупаційна поліція в Криму затримала кількох громадських журналістів “Кримської солідарності” та видання “Грані.Ру” Вілена Темер’янова, Абляміта Зіядінова та активіста Ерфана Бекірова.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter