Російський суд оголосив вироки фігурантам красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися
Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вироки фігурантам красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Рустему Емірусеїнову, Арсену Абхаїрову та Ескендеру Абдулганієву. 
 
Як повідомила активістка Муміне Салієва, суд призначив Рустему Емірусеїнову 17 років ув’язнення, Арсену Абхаїрову – 13 років, Ескендеру Абдулганієву – 12.  
 

Раніше російський прокурор попросив суд визнати кримських татар винними й призначити ув’язнення в колонії посиленого режиму на терміни: Рустему Емірусеїнову – 18 років з обмеженням на півтора року нагляду, Арсену Абхаїрову – 15 років, Ескендеру Абдулганієву – 16 років.

У лютому 2019 року в будинках кримських татар у селищі Октябрське Красногвардійського району російські силовики провели обшуки. Пізніше в управління ФСБ Росії в Сімферополі відвезли Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова.
 
Напередодні громадське об’єднання “Кримська солідарність” повідомляло, що Росія не пропускала кримських татар до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону. Їх тримали цілу ніч на Керченському мосту, і вони повернулися додому, оскільки не встигли на оголошення вироку.  
 

“Паспорти цивільних осіб умисно тримали всю ніч і повертали з тривалими інтервалами. Водійські посвідчення та технічні паспорти на транспорт повернули тільки вранці. На дзвінки гарячих ліній ФСБ і МВС активісти й родичі отримували стандартну відповідь – “розбираємося”. Це безпрецедентні заходи з боку співробітників поста ДПС ДІБДР, які вони застосували під тиском співробітників ФСБ – людей у цивільному, які не представлялися під час спілкування”, – мовиться в повідомленні “Кримської солідарності”.

Адвокат Микола Полозов вважає, що російські силовики “порушили право на свободу пересування” щодо кримськотатарських активістів.

ФСБ Росії стверджує, що затримані жителі Красногвардійського району причетні до діяльності забороненої в Росії та на території окупованого нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Фото: Кримська солідарність

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter